Томас Рьопер: ЕК експроприира първите руски средства за Украйна, но ги прибра в собствения си джоб. Киев няма да види и цент!

Томас Рьопер, anti-spiegel

Урсула фон дер лайен

Европейската комисия вече експроприира активи, принадлежащи на Русия. Средствата обаче не отиват в Киев, както може да се мисли въз основа на формулировката „помощ на Украйна“, а остават в ЕС.

ЕС експроприира първия транш от 1,5 милиарда евро от постъпленията от реинвестирането на замразени руски активи (лихви) и го прехвърли на Европейската комисия. 90 процента от тези средства са предназначени за компенсиране на страните от ЕС за доставките на оръжия за Киев, съобщи Европейската комисия. Следващият транш се очаква през март 2025 г.

Шефът на Европейската комисия фон дер Лайен написа на X (бивш Twitter):

„ЕС подкрепя Украйна.
Днес превеждаме 1,5 милиарда евро приходи от изведени от експлоатация руски активи за отбраната и възстановяването на Украйна.
Няма по-добър символ и по-добра употреба за парите на Кремъл от това да направим Украйна и цяла Европа по-безопасно място за живеене.

В същото време Европейската комисия публикува прессъобщение, обясняващо тази процедура, която е безпрецедентна в световната история.

Тези средства няма да отидат директно в Киев, а ще се влеят във фондовете на Европейската комисия, главно в Европейския фонд за мир, който компенсира страните от ЕС за оръжия, доставени на Киев.

90 процента от руските пари отиват за отбранителната промишленост
В документ към прессъобщението с най-важните въпроси и отговори по темата, Европейската комисия пише:

„90 процента от тези средства ще отидат за Европейския механизъм за подкрепа на мира и 10 процента за Фонда за подкрепа на Украйна, които ще бъдат използвани съответно за финансиране на военни нужди и възстановяване.

Европейският фонд за мир ще бъде използван за изплащане на компенсации за продажба на оръжие на Киев. Средно 40 процента от разходите за доставените оръжия и боеприпаси се възстановяват, а парите от фонда за подкрепа на Украйна се използват например за доставка на електрогенератори на Киев. И двата фонда се управляват от Европейската комисия,

Комисията на ЕС също така заяви, че приходите идват от руски активи, блокирани в Euroclear в Белгия. Руските пари просто се прехвърлят от сметките на Euroclear в сметките на Европейската комисия, но това официално се нарича „помощ за Украйна“.

В действителност Киев не вижда нито цент от парите, защото парите или отиват в страните от ЕС като компенсация за оръжия, които вече са доставени на Киев (или тепърва ще бъдат доставени) както и ще се използват от държавите от ЕС за купуват нови оръжия за прехвърлената западна оръжейна индустрия.

Правно нищожната теза
Мерките на Европейската комисия за експроприиране на държавни активи са безпрецедентни в историята. Те се позовават на решението на Европейската комисия от януари 2024 г., според което приходите от реинвестирането на замразените руски активи уж не са собственост на Русия. Повечето експерти както в Русия, така и по света смятат тази теза за юридически невалидна,

тъй като би било все едно да твърдите, че лихвата по банков депозит не принадлежи на собственика на този депозит.

Комисията на ЕС също знае това, както се вижда от факта, че се отдръпна от тотална експроприация на руски активи, която САЩ поискаха, когато Саудитска Арабия заплаши да изтегли всичките си средства от еврозоната, ако това се случи.

И Саудитска Арабия нямаше да бъде единствената страна, която тогава щеше да загуби доверие в еврото и европейските финансови центрове, което можеше да означава края на еврото като една от водещите валути в света.

Но блокирането на всички руски фондове в ЕС и експроприацията на приходите от лихви, на които Русия има право от своите фондове, също може да има неприятни последици за еврото в краткосрочен или средносрочен план, защото, разбира се,

незападните държавни и частни инвеститори сега ще помислят поне два пъти дали инвестират парите си в евро и европейски финансови центрове, защото вече не се считат за безопасни в международен план.

Томас Рьопер, роден през 1971 г., е заемал позиции в бордове и надзорни съвети в компании за финансови услуги в Източна Европа и Русия като експерт за Източна Европа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!