Томас Греъм: Войната в Украйна ще се окаже безсмислена

от Лазар Лазаров

Бившият съветник на Джордж Буш по Русия и Евразия Томас Греъм заяви, че конфликтът в Украйна е можел да бъде предотвратен чрез мирно уреждане. Той пише това в статия за американското издание „The Hill“, предаде Lenta.ru.

Греъм призна възможността за предотвратяване на конфликт в Украйна и предположи, че вероятният изход от кризата ще бъде териториални отстъпки в полза на Москва и гаранции за сигурност за Украйна и Русия. Той подчерта, че до това е можело да се стигне още преди началото на руската спецоперация.

„Голямата трагедия на руско-украинската война е, че в крайна сметка тя ще се окаже безсмислена. Вероятният резултат – териториални корекции в полза на Москва, гаранции за сигурността на Украйна и Русия – можеше да бъде договорен предварително по мирен път, ако лидерите имаха по-ясно разбиране за реалното съотношение на силите или повече политическа смелост“, се казва в статията.

„Цената на провалената дипломация вече е стотици хиляди загубени животи и унищожено имущество за стотици милиарди долари“, отбеляза Греъм.

Бившият съветник на Буш добави, че Западът не е обсъждал недопустимостта на разширяването на НАТО на изток и е пренебрегнал опасенията на руския президент Владимир Путин.

„Вашингтон заяви, че това е въпрос на принцип, въпреки че той и съюзниците му от НАТО дори не смятат да дадат шанс на Украйна да се присъедини към алианса в скоро време„, отбеляза той.

„Със сигурност подробностите за действителното споразумение ще се различават от тези, които биха могли да бъдат договорени в навечерието на войната. Украйна, например, може да загуби повече територия, отколкото би загубила през 2022 г., когато Русия окупира само Крим и част от Донбас“, смята Греъм.

„Дали обаче разликите ще бъдат толкова големи, че да оправдаят огромните загуби, понесени от която и да е страна в конфликта? Въпросът дава отговор сам на себе си“, завършва той.

Критично припомня, че по-рано американският полковник в оставка и бивш съветник на министъра на отбраната в  администрацията на Доналд Тръмп, Дъглас Макгрегър, заяви, че отказът на Съединените щати да преговарят с Русия обрича украинската нация на гибел. Според Макгрегър този манталитет означава, че още украински войници ще загинат безсмислено. Причината, по думите на бившия американски офицер, ще бъде предстоящата мощна руска офанзива през лятото, която най-накрая ще сложи край на войната при условията на Москва.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!