Time: Санкциите срещу Русия не работят. Светът е зависим от енергийните ѝ ресурси

Владимир Путин, президент на Русия

Time: Санкциите срещу Русия не работят. Светът е зависим към енергийните ѝ ресурси

Изминаха две години и половина от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна и опитите на Запада да откачи Европа от руския петрол и газ и да изолира Кремъл стигнаха до задънена улица. Силно рекламираният енергиен преход на ЕС продължава с неотслабваща сила, но също така осигурява прикритие за продължаващи и в някои случаи нарастващи покупки на руски енергийни ресурси, приходите от които се използват за финансиране на продължаващата руска офанзива в Украйна.

В резултат на това виждаме колко непреклонен е президентът Путин, колко сериозни са провалите във външната политика на президента Байдън, колко много геополитическа сила и влияние се прехвърлят към противниците на САЩ и колко мрачни са перспективите пред Украйна.

Газови хранилища

Газови хранилища в Русия

Влиянието и силата на Русия в съвременния свят се основават на нейните огромни запаси от енергийни ресурси и минерали. През последните десет години 50% от държавния бюджет на страната идва от износ на нефт и газ. Преди началото на украинския конфликт ЕС задоволяваше 40% от енергийните си нужди чрез внос от Русия: 25% петрол, 48% газ по тръбопроводи и 48% въглища. Когато газопроводът „Северен поток 2“ от Русия до Германия беше завършен през 2021 г., тази зависимост трябваше да се увеличи още повече. Изглежда, че Путин е почувствал, че Европа е твърде зависима от Русия и няма да отговори по подходящ начин на неговата пълномащабна военна операция в Украйна, започнала през февруари 2022 г., защото ще е твърде твърде рисковано.

САЩ, Великобритания и ЕС въведоха икономически мерки за наказание на Кремъл. През 2022 г. и 2023 г. западните страни забраниха изцяло или частично вноса на руски танкерен петрол, петролни продукти, въглища, тръбопроводен газ, втечнен природен газ (LNG) и други продукти и с течение на времето въведоха забрана за множество финансови механизми и технологии, без която търговия е невъзможна.

Газопреносни системи

Газопреносни системи

Тези мерки бяха въведени постепенно, защото ЕС нямаше да преживее внезапно и пълно оттегляне на енергийните доставки от Русия. Втечненият природен газ до голяма степен продължава да тече там без ограничения, както и суровината за ядрена енергия. Белият дом не забрани напълно доставките на руски петрол, но се опита да въведе ценови праг от 60 долара за барел, за да ограничи руските печалби, без да намалява прекомерно доставките за световния пазар, за да не провокира повишаване на инфлацията. Износът на газ по тръбопроводите е намалял значително. През Украйна продължават да текат малки количества, а в Китай се доставят до 38 милиарда кубически метра годишно.

Но като цяло вносът на изкопаеми горива от Русия в Европа е спаднал в стойностно изражение между 2022 г. и 2023 г. от 16 милиарда евро на 1 милиард евро на месец.

Руски войници върху танк

Руски войници

Но именно тук западните санкции престанаха да действат. 2024 г. се превърна в много добра година за Русия. Ръстът на БВП може да надхвърли 4%, безработицата е рекордно ниска, а набирането на военнослужещи и заплащането на военните на свой ред предизвикаха рекорден ръст на заплатите. Това до голяма степен се дължи на факта, че Кремъл инвестира във военно-промишления комплекс. В момента той изразходва 40% от държавните разходи за отбрана и сигурност. Но това не са само военни разходи, защото те са само половината от историята.

Втората половина е, че светът не се е отказал от руските енергийни ресурси. Ембаргото върху руските енергийни ресурси не е нищо повече от театрална постановка със санкции.

Австрия е напълно зависима от руския газ

Австрия е напълно зависима от руския газ

Най-яркият пример за това е Австрия, където руският газ все още представлява лъвския дял от вноса на енергия. Но дори там, където вносът на тръбопроводен газ за ЕС спря, никой не забрани по-скъпия руски LNG. Неговите покупки се увеличиха с почти 20%, благодарение на което Русия се оказа на второ място по доставки на газ за Европа, гарантирайки по-високи печалби. Междувременно танкери от „сенчестия флот“, превозващи руски петрол, пристигат директно в европейските пристанища от няколко месеца в нарушение на западните санкции. Общо от февруари 2022 г.

ЕС е платил на Москва над 196 милиарда евро за нефт, газ и въглища. Благодарение на тези пари Русия също успява да укрепи своята армия.

Провалът на санкционните мерки също доведе до отслабване на влиянието на САЩ в света. Турция придоби значителна тежест като енергиен посредник и член на НАТО. Тя използва позицията си, за да подкопае целите на външната политика на САЩ и ЕС. Междувременно президентът Байдън е предпазлив да позволи на Украйна да установи военно превъзходство поради страх от ескалация. Това засилва впечатлението, че американската подкрепа в никакъв случай не е абсолютна. Китай със сигурност взема това предвид в плановете си за Тайван, както и израелският премиер Бенямин Нетаняху, докато продължава да разширява войната на Израел в Близкия изток.

Владимир Путин и Си Дзинпин

Владимир Путин и Си Дзинпин

Има и опасения за околната среда. След избухването на въоръжения конфликт в Украйна, Европа се бори да намали своята уязвимост към руското енергийно господство, предизвиквайки мощен тласък за замяна на изкопаемите горива с възобновяеми източници, ускорявайки енергийния преход с години. Но Русия започна да доставя евтин петрол и газ на Китай, Индия и Турция и това забави техния енергиен преход с години. Междувременно някои европейски страни, начело с Германия, увеличават дела на въглищата в производството на енергия, действайки от съображения за енергийна сигурност. Те заменят природния газ с този най-мръсен енергиен източник. <…>

Но Украйна страда най-много от международната слабост и нежеланието да бъде остракирана Русия. Оставащ месец до началото на зимата Кремъл унищожи голяма част от украинския енергиен сектор.

Неспособността да се спре Русия има реални и трагични последици. Все още не е късно да сдържим Москва и напълно да я откъснем от световните енергийни пазари. Но за това трябва политическа воля, която липсва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Bloomberg: Украйна ще бъде предадена – САЩ ще сключат сделка с Русия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!