Тихомир Чергов за отпуснатите милиарди от САЩ за Украйна: Целият „изолационизъм“ на Тръмп е парлама

Трите големи извода от гласуването в Конгреса за 61 милиарда помощ за Украйна и за конфискуване на руските активи в САЩ и предоставянето им като помощ на Украйна.

Първият извод е, че Путин беше прав, когато каза в интервюто с Тъкър, че няма абсолютно никакво значение за Русия кой ще е президент на САЩ, защото решенията във външната политика се взимат от службите, а не от президентите. Отцепници от Републиканската партия осигуриха мнозинството за това решение, начело с председателя на Конгреса Майк Джонсън, известен още като „MAGA Mike“, както галено го нарича Тръмп. Няколко дни преди гласуването „MAGA Mike“ беше на аудиенция в резиденцията на Тръмп „Мар-а-лаго“ във Флорида, където получи инструкции как да гласува. Самият Тръмп, който се рекламира като „изолационист“ и „противник на войната“, не разкритикува гласуването в социалната си мрежа. Което показва, че целия му „изолационизъм“ е просто парлама.

Вторият извод е, че с конфискуването на руските активи вече и последният останал мост по реката „Рубикон“ за връщане назад за Русия беше изгорен. Единственият път пред тях вече е само напред, до пълното унищожение на Украйна и на статута на долара като световна резервна валута. Дори ако утре Путин се спомине внезапно, просто няма вече пътища назад и възможности за „договорки“.

Третият и най-интересен за мен извод е, че тези 61 милиарда са повече от целия годишен военен бюджет на Русия и въпреки това Русия ще спечели безапелационно войната. Ако противопоставим целия финансов ресурс, предоставен на Украйна от началото на войната, с този, който е използвала Русия, съотношението сигурно ще е поне 5:1 в полза на Украйна. Но резултатите на бойното поле са различни.

И тук стигаме до по-глобален извод относно съвременната икономика. Напечатаните хартийки, дето даже не са хартийки, а са числа в дигитални сметки, не могат да се превърнат автоматично в реални активи и производствени мощности. 61 милиарда напечатани хартийки няма как автоматично да се превърнат в снаряди, танкове, самолети, ракети и артилерия. А хартийките не воюват на фронта, воюват реалните военни активи, където превъзходството на Русия е смазващо.

В такива моменти разбираме, че всичко, с което са ни пропагандирали за „БВП-то“ и другите „ключови икономически показатели“ е една огромна лъжа. И че финансовите, консултантски, банкерски, административни и други услуги, които надуват БВП-тата на „развитите икономики“ не създават никакви реални блага. Най-ясно това се вижда сега във войната в Украйна, където милиарди напечатани хартийки трябва да се борят срещу съвсем истински танкове, ракети, самолети и артилерийски снаряди.

Помните подигравателното „Русия е с БВП като Португалия/Испания/Италия“ (държавата за сравнението се сменя според случая). Е, оказа се, че не е важно какво ти е БВП-то, а какви са реалните ресурси и материални активи, с които разполагаш и които можеш да произведеш. И войните се печелят с оръжие и войници, а не с финансисти, хедж фонд мениджъри, консултанти, одитори, банкери, администратори, бюрократи, лайф коучове, посредници и други такива надуващи БВП-то дейности.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!