Тихомълком САЩ спрели боеприпасите за Израел

Миналата седмица правителството на САЩ е спряло доставките на военна помощ за Израел. Това съобщава американското издание Axios, позовавайки се на двама израелски официални представители.

„Израелски официални лица казаха, че доставките на боеприпаси за Израел са спрени миналата седмица“, се казва в материала.

Това е предизвикало сериозно безпокойство в израелското правителство. Изданието съобщава, че Белият дом е отказал да коментира ситуацията.

САЩ спират доставките на оръжия за Израел за първи път от октомври миналата година, когато започна конфликтът в ивицата Газа, допълва медията.

Припомняме, че на 24 април американският президент Джо Байдън подписа пакет от законопроекти за допълнителна финансова помощ за Украйна, Израел и съюзниците в Индо-тихоокеанския регион. Пакетът включваше закон за отпускане на военна помощ на еврейската държава в размер на около 26,4 милиарда долара.

Изданието не съобщава причините за спирането на доставките, но припомня, че администрацията на Байдън е изключително обезпокоена от решителната позиция на Израел да проведе военна операция в град Рафах в южната част на Газа.

През последните седмици ситуацията в региона беше напрегната поради преговорите между Израел и палестинското движение Хамас, по време на които Израел не пропусна да заплаши опонентите си с евентуално нахлуване в Рафах.

Axios припомня, че миналата сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Израел и проведе „тежък“ разговор с Нетаняху относно възможна израелска операция в Рафах, позовавайки се на информация от два източника.

Блинкен е казал на Нетаняху по време на срещата им, че „една голяма военна операция“ в Рафах ще доведе до публичното противопоставяне на САЩ и ще се отрази негативно на отношенията между САЩ и Израел.

Ден по-късно говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че израелските лидери разбират, че президентът Байдън „е искрен“, когато говори за възможността за промени в политиката на САЩ по отношение на войната в Газа, „ако те продължат напред с някаква наземна операция в Рафа, която не взема под внимание бежанците“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!