Израелски експерт: Сухопътна операция няма да има. САЩ се дръпват ако влезем във война с Хизбула

Израелската преса цитира мнението на военния анализатор Ави Исахароф в социалната мрежата X, който смята, че началото на сухопътната операция на израелската армия в Ивицата Газа се отлага по инициатива на министър-председателя Бенямин Нетаняху, пише изданието B Hol.

„Сухопътната операция се отлага главно заради министър-председателя. Армията е готова“, пише авторът. Според него „международната общност скоро ще ни спре“.

С други думи, човекът, който пет пъти заяви, че е готов да унищожи Хамас, се е отказал. И това въпреки факта, че Нетаняху има репутацията в Израел на този, който допусна клането на 7 октомври и който „в продължение на години провеждаше политика на укрепване на Хамас“ и отслабване на палестинското ръководство на Западния бряг, за да не преговаря с него.

„Дали министър-председателят, който се колебае дали да започне сухопътна операция, наистина иска да унищожи Хамас?“ – пита Исахаров.

Единствено САЩ биха могли да повлияят на Нетаняху, който е буквално на ръба на политическата си гибел, тъй като те са гарант за сигурността на Израел, снабдяват го с оръжия, ресурси, включително административни.

Не е известно какви методи са били използвани за оказване на натиск върху израелския премиер, но не е изключено разговорът да е бил тежък. Вероятно на премиера е било обяснено, че една сухопътна операция може да завърши с много кръвопролития, на което ще има световна реакция, неприятна за САЩ. Американските ресурси са ограничени и Вашингтон няма да може да помогне, ако в конфликта бъдат въвлечени ливанската Хизбула и други ирански марионетни сили. Може да бъде изключена и Турция с нейната половинмилионна армия.

Американските медии съобщават, че разговорите са били водени от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Резултатът от натиска е ясен: говорителят на Цахал Джонатан Конрикус заяви пред австралийското радио ABC в понеделник, 23 октомври, че сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа може да не се състои, ако „Хамас излезе от скривалищата си, върне заложниците ни, всичките 212, и се предаде безусловно“.

„Тогава войната ще приключи. Ако не го направят, вероятно ще трябва да влезем и да го направим“, подчерта той.

Каква ще е съдбата на Хамас и Газа? Сега на ход са Хамас, но вероятно всичко е договорено и палестинците ще освободят заложниците. „Готови сме да ги освободим, но за да се случи това, трябва да са налице благоприятни условия. Агресията в Ивицата Газа трябва да бъде спряна и да се разреши внасянето на помощи в Газа“, заяви говорителят на Хамас Гази Хамад пред ВВС.

Що се отнася до „предаването“, ако първото искане на Израел бъде изпълнено, ще има дълги преговори за второто. По аналогия с Нагорни Карабах: ако Хамас и Газа се откажат от своите, въпросът ще приключи с унищожаването на първия и анексирането на втория.

New York Times пише, че войната на Израел на два фронта – на юг и на север (Хизбула), може да включи както САЩ, така и Иран. Според експерти, интервюирани от вестника, тъй като Вашингтон е въвлечен по-дълбоко в конфликта, фокусът му върху Тайван „може да отслабне“. Грубо казано, трябва да се направи избор и той не е в полза на Израел, а в полза на „сдържането на Китай“.

Военният конфликт в Близкия изток се проточва вече повече от две седмици. Палестинското министерство на здравеопазването заяви по време на пресконференция в събота, 21 октомври, че броят на загиналите в Ивицата Газа вече е достигнал 4385 души, включително 1756 деца и 967 жени, в допълнение към 13 561 ранени. 70% от жертвите са жени, деца и възрастни хора.

Израел апелира, че „терористичната групировка Хамас“ внезапно е започнала сухопътна, въздушна и морска атака срещу еврейската държава. Под прикритието на ракетна атака повече от 2500 бойци пресякоха границата и нанесоха кървав хаос в южната част на страната. Те убиха повече от 1400 души, огромното мнозинство от които цивилни граждани от всички възрасти. Освен това отвлякоха повече от 200 души – мъже, жени и деца, които бяха отведени в плен в Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!