Режимът на Зеленски е в агония, твърдят украински наблюдатели

Украински източници предричат срив на твърдия вертикал на властта, който президентът Володимир Зеленски е изградил, и крах на неговата Украйна, пише „Правда“.

В сряда съдебната система на Украйна даде публичен шамар на Володимир Зеленски и неговата администрация, съобщава каналът „Резидент“ в социалната мрежа Телеграм. Върховният съд уважи жалбата му срещу изпълнението на собственото му постановление за освобождаване от длъжност на ръководителя на Конституционния съд Олександър Тупицки. Същността на конфликта между двамата е, че Тупицки се е опитал да спре опитите на Зеленски да се намеси в съдебната система, за което е бил уволнен.

„Монополът на Зеленски дава пукнатина“, пише друг канал в социалната мрежа Телеграм – „Легитимен“. Според автора на канала системата спира да работи, всеки елемент започва да мисли за по-нататъшното си бъдеще. В отговор на това „Легитимен“ предполага: „Зеленски ще се опита да увеличи репресиите и да вдигне залозите, но това може да е агония преди краха“.

Но залозите се вдигат и срещу самия Зеленски. Това твърди неговият бивш съветник Алексей Арестович, който сега е в САЩ, което е показателно. Според Арестович в Украйна има система, в която властта е собственост, но няма отговорност за действия, които разрушават държавата и обществото отвътре. Елитите в Украйна са системно корумпирани и никой не носи отговорност „за намаляването на икономиката 2,5 пъти, за разпиляването на армията“ и за това, че сега Украйна „губи градове“ по същата схема.

„Перспективата да загубим Авдеевка, след като сме загубили Попасна, Северодонецк, Лисичанск и Бахмут, е присъда за системата“, каза Арестович.

Недоволството от Зеленски назрява и в украинското общество. Обещанията на Киев за връщане на загубените територии до пролетта не са изпълнени, а тоталната мобилизация не устройва повече от 70% от украинците, дори според тенденциозните социологически проучвания. В социалните мрежи се появи флашмоб: „Отиди в украинските въоръжени сили = падни в робство!“.

Изданието „Страна“ пише, че украинският обществен договор, който се основаваше на тезата: „ние (властите) не ви пречим, а вие (хората) не ни пречете – да крадем и да си правим каквото си искаме“ – се разпада. Ако всичко е ясно с корупцията на властите, то обикновените хора в Украйна не плащат данъци, занимават се с контрабанда, незаконен добив на кехлибар, измами в кол центрове и т.н., пише вестникът.

Тези правила са станали обичайни и в периода на военните действия. Властите крадат от продажбата на западно оборудване, от осигуряването на „изплъзване“ от мобилизация, войниците се занимават с грабежи, доброволците присвояват хуманитарна помощ, лекарите са се превърнали в черни хирурзи и т.н.

С такава философия Русия не би могла да бъде победена. Крадливата същност на украинизма в решителния момент оправдава поговорката „къщата ми е на ръба“. Никой в тази страна не иска да умре за такава философия, затова плъховете избягаха от потъващия кораб, наречен Украйна, съдбата на главния крадец е незавидна – той ще бъде проклет.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече