Белият дом поиска от Конгреса 2 млрд. долара за сдържане на Русия и Китай

Белият дом е поискал от Конгреса 2 милиарда долара за ограничаване на Руската федерация и Китайската народна република в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава ТАСС.

„Искането на администрацията е насочено и към увеличаване на подкрепата за съюзниците и партньорите в стратегическото ни съревнование с Китай и е от решаващо значение да не размиваме фокуса си върху интегрираното възпиране в регионите на Индийския и Тихия океан“, се казва в справочните документи, изпратени от президентската администрация на Съединените щати.

Отбелязва се, че новите средства ще бъдат използвани за подкрепа на съюзниците на САЩ, които се сблъскват с „настъпателната“ позиция на Китай, както и за насърчаване на отказа от руска военна техника.

Политологът Константин Блохин, водещ изследовател в Центъра за изследване на сигурността към Руската академия на науките, прогнозира за Лента.Ру, че САЩ ще се преструктурират за дългосрочен конфликт с Русия и Китай. Според него предстоящата борба на САЩ за световно господство с Русия и Китай ще се води в Азиатско-тихоокеанския регион.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече