Ще пратят ли свои военни САЩ, ако войната Израел-ХАМАС ескалира?

Камарата на представителите на САЩ ще изготви законопроект, който ще позволи изпращането на американски военни в случай на ескалация на войната между Израел и палестинската групировка Хамас, заяви ръководителят на комисията по външни работи в Камарата Майкъл Маккол. В същото време Маккол изрази надежда, че няма да се наложи законът да влезе в сила.

„Надявам се, че никога няма да ми се наложи да подпиша този законопроект, но ситуацията в Близкия изток ескалира с всеки изминал ден“, заяви Майкъл Маккол пред CNN. Той отбеляза, че конфликтът в Близкия изток може да се разшири, ако Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнат сухопътна операция в Ивицата Газа. Ливанското движение „Хизбула“ и Иран вече заплашиха, че ще открият втори фронт в този случай, подчерта Маккол.

Председателят на комисията уточни, че в проектозакона най-вероятно няма да се споменава Иран като страна в конфликта. Тя вероятно ще включва Хамас, Хизбула и „подкрепяни от Иран шиитски милиции“. Същевременно Майкъл Маккол подчерта, че ако иранската армия вземе пряко участие в конфликта, към проекта ще трябва да се добави и цяла държава.

Същевременно Майкъл Маккол отбеляза, че всеки подобен законопроект трябва да получи подкрепата на американската общественост. „Сега подготвям проект, в случай че се наложи, но най-важното е, че той трябва да бъде подкрепен от американския народ“, добави той.

Войната между Израел и палестинското движение Хамас продължава от 7 октомври. Междувременно ливанската „Хизбула“ също нанася удари по Северен Израел. Еврейската държава съобщава за над 1300 загинали и стотици взети за заложници и прогонени в Ивицата Газа. Според палестинската страна при обстрела са загинали 2800 души.

Иран заплаши да се намеси в конфликта, ако Израел започне сухопътна офанзива в ивицата Газа. САЩ от своя страна предупредиха Техеран да не се замесва в конфликта.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече