The Times с невероятна история за вербувани полковници от Русия в Киев, които искали да вземат Зеленски за заложник, а Буданов…

от Лазар Лазаров

В първите дни на специалната военна операция (СВО) полковник от Държавната гвардия на украинския президент Владимир Зеленски e нареди. на подчинените си да се предадат, ако руските въоръжени сили влязат в Киев. Това съобщи британският вестник The Times, позовавайки се на колеги на полковника от президентската гвардия, който пък бил арестуван по подозрение в опит за покушение срещу държавния глава, предаде Lenta.ru.

В заплетената история на The Times полковникът бил казал, на колегите си че те не са от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), което пък означавало, че нямали конкретна задача да защитават страната.

„Не ми плащат достатъчно, за да организирам тук Брестката крепост“, е заявил той.

Според вестника колегите му не са докладвали за инцидента със заповедта за сваляне на оръжието т.е. да се предадат. Те били решили, че той сибл просто емоционален и вероятно чувствителен. 

Освен това изданието съобщава подробности за задържането на двама полковници, които са планирали покушения срещу Владимир Зеленски, ръководителя на СБУ Василий Малюк и началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на страната Кирил Буданов.

И така, според разследването, заподозрените възнамерявали да елиминират Буданов с помощта на координирана атака от ракети и дронове, но служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) прихванали преговорите им с техните куратори.

„Когато видите приближаващ конвой с черна Toyota Land Cruiser и черен микробус, посочете техните координати“, е била заповедта на полковникът от Държавна сигурност Зеленски

Полковниците искаха да вземат Зеленски за заложник и след това да се разправят с него

В началото на май бяха задържани полковници от един от отделите на Дирекцията за държавна сигурност (ДСУ). СБУ смятала, че заподозрените са предавали секретна информация на руската страна и са търсили военни, близки до охраната на президента, за да могат да вземат Зеленски за заложник и след това да се разправят с него. В същото време те са смятали да ликвидират Буданов преди Великден.

По данни на разследването началникът на един от отделите на ДСУ полковник Андрей Гук, е предоставял информация на задържаните и се твърди, че лично е внесъл в Киев противопехотни мини MON-90, заряди за РПГ-7 и безпилотни летателни апарати.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!