The Times вече публикува карта, докъде ще стигнат ракетите Storm Shadow в Русия и какво ще поразят. КАРТА

Списание The Times публикува карта, от която става ясно докъде могат да стигнат английските ракети Storm Shadow навътре в руска територия, ако бъдат изстреляни от Украйна. КритичноБГ обръща внимание, че публикацията на изданието не е случайна на фона на ясните политически сигнали, които стават публично достояние от репортажи на западни издания, че е много нероятно скоро да бъде дадена зелена светлина на Киев да бомбардира Русия.

Публикацията уточнява, че диаметърът на британските ракети е 250 километра и разглежда потенциалните мишени, които могат да бъдат достигнати и поразени.

Според The Times с ракетни удари с английските Storm Shadow попадат:

14 летища и аерогари, една петролна рафинерия, а също и щабът на Южния военен окръг на Русия. Това е своеобразния мозъчен тръст на руската армия, който координира действията на войските си в зоната на Специалната военна операция. По-конкретно, той се базира в град Ростов на Дон.

Междувременно пред списанието западни официални лица са дали да се разбере, че Русия, на фона на потенциалната опасност, вече е била преместила своите самолети навътре в територията си, с цел да избегне унищожаването им при ракетен удар, ако бъде дадено разрешение на Украйна за това от Вашингтон или Лондон.

КритичноБГ обаче обръща внимание, че макар и вярна, картата за поразяване на обекти в Русия, ако бъде позволено на Украйна да я бомбардира с ракетите Storm Shadow не е съвсем коректна!

Причината за констатацията ни от Критично е, че изданието не е посочило модификацията на вида на ракетите, с които ще бъде разрешено на Киев да стреля. Ако правото е изобщо върху Storm Shadow в него влиза и модификацията Storm Shadow/SCALP, която е британско-френско производство.

Известно е, че в момента в Украйна са доставени големи количества от ракетите, но не се знае каква мидификация са те.

Ако Киев разполага с ракети от смесеното френско-британско производство, за което Франция отрича да им е доставяла, и същите бъдат използвани не може и дума да става само за поразяване на цели на 250 километра, защото радиусът на мощните Storm Shadow/SCALP се простира на приблизително 560 километра.

В този случай целите, които могат да попаднат в периметъра на ракетата е дори столицата на Русия Москва.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Всяка ракета Storm Shadow разполага с бойна глава BROACH, която има първоначален проникващ заряд, който ѝ позволява да пробие бетонен военен бункер или да навлезе дълбоко в земята. След това се включва взривател, който може да бъде предварително контролиран за активиране във времето, и чак след това е налице детонация.

Скоростта, с която се движат в полет ракетите Storm Shadow е приблизително 1000 км. в час, а цената достига до 800 000 евро за брой.

Към този момент се говори, че разрешение ще бъде дадено на Украйна да бомбардира Русия само с английските ракети, но не и с американските ATACMS. Според Гардиън, решението е било вече взето, но все още не е обявено официално.

През последните 48 часа се разбра, че пет бивши военни министри на Великобритания, а също и бившия премиер Борис Джонсън, са призовали настоящият министър-председател от Лейбъристката партия Кийр Стармър да даде официално право на Киев да използва британските ракети.

ПРОМЯНА В ПЛАНА?

В днешната си публикация на The Economist пише, че „САЩ принуждават Украйна да се бие с вързани ръце“, което е директен призив Вашингтон да освободи Киев от наложеното от самото начало на войната ограничение да използва западни ракети, с които да обстрелва Русия дълбоко в територията ѝ.

По-интересното е, че за разлика от The Times, новата публикация в The Economist вече визира използването на ракетите Storm Shadow/SCALP, които достигат отвъд Москва. Вероятно много от читателите не биха направили разлика в различните публикации, но разликата вече е съществена, както писахме по-горе!

На този фон, КритичноБГ обръща внимание, че Русия значително втвърди тона към Запада, а руският президент Владимир Путин предупреди за ответни адекватни мерки, ако се стигне до подобна ескалация. Редица военни анализатори, а също и журналисти, предупредиха, че повишеното напрежение със сигурност ще отприщи ядрен апокалипсис, защото Русия няма да се поколебае да използва ядрено оръжие.

Само преди дни генерал-майорът от резерва на руските войски Сергей Липовой заяви в интервю (на 14 септември), че е много вероятно първоначалните цели в отговора на страната му да са Полша, Румъния и България и техните военни складове. Ако и това не стресне Запада, следващите мишени ще са Германия и САЩ.

В деня, в който генералът от запаса каза с най-спокоен тон, как ще реагира Русия в своя потенциален отговор, се разбра, че в Черно море бяха изведени в открити води рекорден брой руски ракетоносци, които носят на борда си ракети Кинжал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Във военния отговор на Русия влиза и България, ако Западът разреши на Украйна да стреля по територията ѝ!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!