Ударът по Севастопол разтревожи САЩ след като дадоха право на Киев да обстрелва Русия

от Лазар Лазаров

Безпокойството относно целесъобразността на отмяната от страна на американските власти на ограничението за нанасяне на удари на руска територия може да се засили от нападението на Украйна срещу цивилни граждани в Севастопол. Това пише британският вестник  „The Telegraph„, предаде Известия

Според изданието Вашингтон вече е „обезпокоен от възможността за ескалация“ на конфликта поради желанието на Киев „да получи повече свобода“ да нанася удари не само по граничните територии на Русия.

„Този ​​удар отново ще засили опасенията във Вашингтон за облекчаване на правилата, които той е поставил за Украйна по отношение на използването на американско оборудване за удар по Русия“, се подчертава в материала.

Украинските власти не коментираха ситуацията.

На 23 юни следобед украинските въоръжени сили атакуваха Севастопол с американски ракети ATACMS. Основният удар падна на плажа в Учкуевка. По последни данни 151 души са ранени, 82 от тях са хоспитализирани, четирима са загинали, включително две деца.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев увери, че ранените непълнолетни ще бъдат изпратени в московски болници, а самолетът от столицата вече е на път. Той добави, че руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования и е инструктирал федералните власти да окажат цялата необходима помощ. Освен това по указание на президента в Севастопол пристигна екип от медицински специалисти от Москва.

Следственият комитет (СК) на Русия образува наказателно дело по чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Терористичен акт“). Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече този удар на въоръжените сили на Украйна ритуално престъпление, тъй като Украйна го е нанесла в Деня на Светата Троица.

Руското министерство на отбраната подчерта, че всички полетни задачи в ATACMS се задават от американски специалисти въз основа на данни от собственото спътниково разузнаване на САЩ. От Пентагона обаче отказаха да коментират удара на украинските въоръжени сили по Севастопол с американските ракети ATACMS, отбелязвайки, че „нямат какво да кажат“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!