The Telegraph разкри, кога Тръмп ще обяви мирния план за Украйна и реформи в НАТО

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е разработил мирен план за разрешаване на конфликта в Украйна, но няма да го разкрие преди изборите, които ще се проведат през ноември, съобщава The Telegraph, позовавайки се на източник.

„Има план, но той няма да го обсъжда с кабелните новинарски мрежи, защото тогава губи всички лостове за влияние“, казва източникът.

Той добави, че Тръмп възнамерява да се съсредоточи върху обещанията за прекратяване на конфликта, за да привлече избиратели, които очакват мир в Украйна. „Тръмп ще спре убийствата“, каза източникът пред The Telegraph.

КритичноБГ припомня, че Тръмп неведнъж е заявявал, че може да разреши конфликта в Украйна за 24 часа. Украинският лидер Володимир Зеленски се усъмни, че това е възможно. Говорителят на Путин Дмитрий Песков също заяви, че конфликтът няма как да приключи за един ден.

През април няколко западни медии съобщиха за плана на Тръмп за прекратяване на бойните действия. Washington Post, позовавайки се на свои източници писа, че той предвижда да окаже натиск върху Киев да предаде Крим и Донбас на Москва. По-късно съветникът по кампанията на Тръмп Джейсън Милър нарече публикацията на вестника невярна.

След това CNN съобщи, че след преизбирането си Тръмп ще се опита да накара Русия и Украйна да седнат на масата за преговори, за да постигнат споразумение за прекратяване на огъня. Източниците на телевизионния канал заявиха, че Тръмп вероятно ще използва военната помощ от Вашингтон като „лост“, за да накара страните да се споразумеят.

Както научи The Telegraph, ако бъде избран, Тръмп също така иска да накара членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 3% от БВП, вместо до сегашните 2%.

Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг отбеляза, че тази година 18 членове на НАТО (алиансът включва общо 32 държави) са успели да постигнаттози процент.

По-рано CNN съобщи, че Тръмп обмисля да изпрати онези държави членки, чиито разходи за отбрана не достигат 2% от БВП, във „втория ешелон“ на НАТО. Това би означавало, че за тях вече няма да се прилага член 5 от договора на блока, който гласи, че в случай на въоръжено нападение съюзниците от алианса ще се притекат на помощ на нападнатата държава.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!