Словашкият президент назначи Фицо за министър-председател на републиката

Словашкият президент Зузана Чапутова назначи ново правителство на републиката, оглавявано от лидера на партията „Курс – социална демокрация“ (Смер) Роберт Фицо. Церемонията по назначаването на кабинета, която се състоя на 25 октомври в Браслава беше излъчена на живо по националната телевизия на страната.

„Президентът на Словашката република Зузана Чапутова назначи Роберт Фицо за министър-председател в сряда в президентския дворец“, съобщи телевизионният канал.

След резултатите от изборите за Национален съвет (парламент) в Словакия на 30 септември партията „Глас – социалдемокрация“ и Словашката национална партия формират правителствена коалиция в допълнение към партията на Фицо.

По-рано, на 2 октомври, президентът Чапутова упълномощи партията „Смер“ да състави правителство. Фицо, който е противник на военната подкрепа за Украйна и вече три пъти е бил министър-председател на Словакия, получи мандат за съставяне на кабинет.

Партията „Смер“ печели изборите в Словакия на 30 септември, след като са преброени повече от 99% от бюлетините. Лявоцентристката фракция на Фицо получи 22,94% от гласовете на избирателите.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!