Отворен е пропускателният пункт Рафах, свързващ Ивицата Газа с Египет

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах между Ивицата Газа и Египет е отворен за първи път от началото на войната между Израел и Хамас.

Повече от 500 чуждестранни граждани и лица с двойно гражданство ще могат да напуснат анклава, съобщи Службата за границите и пропускателните пунктове на Газа в изявление, потвърдено от агенция „Санад“ за Al Jazeera.

Списъкът на хората, на които е разрешено да преминат, беше публикуван от властите, които ги призоваха да се отправят към пропускателния пункт в сряда в 7:00 ч. местно време. Според по-ранни съобщения десетки ранени палестинци, които се нуждаят от медицинско лечение в Египет, също ще могат да напуснат анклава.

От миналия месец през Рафах в Газа се стичаха конвои с отчаяно необходима помощ, но до сряда през пропускателния пункт не бяха допускани хора. В сряда сутринта на терминала се образуваха опашки. След като хората бяха допуснати до терминала, около гишетата за проверка на паспорти и други документи се образуваха огромни опашки. От египетската страна чакаха линейки, за да отведат ранените и болните.

Хатим Омар от Al Jazeera, който предава от граничния пункт Рафах, казва, че линейките все още чакат и на никого не е разрешено да напусне Газа. Камиони с помощи чакат и от египетската страна на пропускателния пункт, каза той.

Зоната около терминала е била засегната по време на израелските въздушни нападения над Газа след атаките от 7 октомври, при които според израелските власти са загинали над 1400 души, предимно цивилни. Други 240 души са пленени.

Някои от пациентите, които са откарани за лечение в египетски болници, са сред над 15 хилади души, ранени при израелските въздушни нападения, при които според Министерството на здравеопазването на Газа са загинали над 8500 души, две трети от които жени и деца.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!