Иран, Сирия и Саудитска Арабия: Ислямските страни да подкрепят единно палестинците

Иранският президент Ебрахим Раиси и сирийският му колега Башар Асад са провели телефонен разговор, в който са обсъдили последните събития в израелско-палестинския конфликт, съобщава NourNews.

Лидерите на съюзническите правителства призоваха ислямските страни да заемат единна позиция в подкрепа на палестинците, съобщи информационната агенция, свързана с иранската агенция за сигурност.

„Ислямските и арабските страни, както и всички свободни хора по света, трябва да постигнат единна позиция, за да спрат престъпленията на ционисткия режим срещу потиснатия палестински народ“, каза Раиси на Асад.

Раиси също така обсъди палестинско-израелския конфликт и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Това стана в първия телефонен разговор между двамата лидери след постигнатото с посредничеството на Китай споразумение между Техеран и Рияд за възобновяване на връзките.

Разговорът на двамата лидери се провежда в момент, когато Израел извърши въздушни удари в Ивицата Газа в отговор на нападението на палестински бойци от Хамас в Израел.

Раиси и саудитският престолонаследник обсъдиха „необходимостта да се сложи край на военните престъпления срещу Палестина“, съобщиха иранските държавни медии.

Саудитският престолонаследник, от своя страна, „потвърди, че Кралството полага всички възможни усилия в комуникацията с всички международни и регионални страни, за да спре продължаващата ескалация“, съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA.

Той също така потвърди, че Саудитска Арабия отхвърля нападенията срещу цивилни граждани по какъвто и да е начин, допълва SPA.

Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възобновят връзките си през март по силата на споразумение, договорено с посредничеството на Китай, след седем години на враждебност, която застрашаваше стабилността и сигурността в Персийския залив и спомагаше за разпалването на конфликти в Близкия изток – от Йемен до Сирия.

Запитан за разговора на Раиси с престолонаследника, високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон, който твърдо подкрепя Израел в борбата му срещу Хамас, е в „постоянен контакт със саудитските лидери“.

Служителят добави, че САЩ искат от партньорите си, които имат канали или връзки с Хамас, ливанската Хизбула или Иран, „да накарат Хамас да прекрати атаките си и да освободи заложниците“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!