Пентагонът призна: Ударихме обекти в Сирия, свързани с Иран

САЩ са атакували два обекта в Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и от подкрепяни от Иран групировки, съобщи Пентагонът след поредица от нападения срещу американски сили в Ирак и Сирия, съобщава катарския телевизионен канал Al Jazeera.

Ударите бяха нанесени, след като администрацията на президента Джо Байдън обеща да реагира на нападенията срещу американски служители, за които Вашингтон обвини въоръжени групи, подкрепяни от Иран.

„Съединените щати не търсят конфликт и нямат нито намерение, нито желание да участват в по-нататъшни военни действия, но тези подкрепяни от Иран нападения срещу американските сили са неприемливи и трябва да спрат“, заяви в четвъртък в изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Иран иска да скрие ръката си и да отрече ролята си в тези нападения срещу нашите сили. Няма да им позволим. Ако нападенията на иранските пълномощници срещу американските сили продължат, няма да се поколебаем да предприемем допълнителни необходими мерки, за да защитим народа си.“

Остин заяви, че „тясноспециализираните удари“ са били за самозащита и не са били свързани с войната между Израел и Хамас. „Те са отделни и различни от продължаващия конфликт между Израел и Хамас и не представляват промяна в подхода ни към конфликта между Израел и Хамас“, каза той.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби по-рано предупреди, че Вашингтон ще отговори на атаките в „избрано от нас време и по избран от нас начин“.

Коментарите на Кърби бяха направени, след като в четвъртък Министерството на отбраната на САЩ заяви, че американските и съюзническите сили в Ирак и Сирия са били атакувани поне 16 пъти този месец от „подкрепяни от Иран милиционерски групи“. Според американски официални лица общо 21 американски служители са били ранени при нападенията, като повечето от тях са получили травматични мозъчни увреждания. Съобщенията за нападения срещу американски сили в региона са се увеличили след началото на войната между Израел и Хамас, която започна по-рано този месец.

В сряда президентът Джо Байдън заяви, че директно е предупредил иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей да не атакува американските войски в Близкия изток. „Предупреждението ми към аятолаха беше, че ако те продължат да действат срещу тези войски, ние ще отговорим и той трябва да бъде подготвен“, каза Байдън пред репортери, като добави, че това няма „нищо общо“ с Израел.

Вашингтон и Техеран не поддържат официални дипломатически отношения и Байдън не каза как е било предадено посланието.

Мохамед Джамшиди, помощник на иранския президент Ебрахим Раиси, оспори думите на Байдън в коментар, публикуван в социалните медии. „Посланията на САЩ не са били насочени към лидера на Ислямската революция, нито са били нещо друго освен молби към иранската страна. Ако Байдън смята, че е предупредил Иран, трябва да поиска от екипа си да му покаже текста на съобщенията“, каза той.

Представители на САЩ са обезпокоени от възможността боевете между Израел и Хамас да прераснат в по-широк регионален конфликт. Иран подкрепя както Хамас, която управлява Газа, така и ливанската въоръжена групировка Хизбула, с която Израел е влизал в сблъсъци по израелско-ливанската граница.

В четвъртък външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан заяви в ООН, че САЩ „няма да бъдат пощадени от този огън“, ако израелските бомбардировки на Газа не бъдат прекратени. „Казвам откровено на американските държавници, които в момента управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разширяването на войната в региона“, заяви Амир-Абдолахиан. „Но ако геноцидът в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!