The National Interest за новия лек танк на САЩ: НЕ СТАВА!

Booker tank

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Американският лек танк M10 Booker, който е предназначен да повиши огневата мощ и маневреността на механизираните бригади на американската армия , не е подходящ за съвременни бойни операции. Недостатъците на новия автомобил бяха посочени в публикация на The National Interest (TNI).

Отбелязва се, че машината, която заема ниша между основните танкове и бронетранспортьорите, е получила оръдие с калибър 105 мм и лека броня. Предимствата на M10 включват възможността да се транспортира със самолет C-17 в сглобен вид.

Авторът подчертава, че френските леки танкове AMX-10RC, използвани от украинските въоръжени сили, са обявени за негодни за бойни действия. Той добавя, че руските танкове и противотанкови системи „пробиват леки френски танкове“.

Изданието предполага, че Booker също няма да може да изпълнява задачи в съвременния бой. „105 мм оръдие и лека броня няма да постигнат това, без значение колко нов или усъвършенстван може да изглежда M10 Booker. Да, това е танк. Не, това не е танкът, от който би се нуждаел човек, който води съвременна война срещу почти равностоен противник“, пише изданието.

През юни 2023 г. 19FortyFive писа, че американската армия може да получи първата партида танкове M10 Booker, които се считат за наследници на бойните машини на пехотата Bradley, през 2024 г. Танкът с тегло 38 тона получи 105-мм оръдие XM35 и система за управление на огъня, почти напълно унифицирана с танка Abrams M1A2 SEP v3.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!