JP: Семейство Нетаняху планира да се скрие в подземен бункер в, ако Иран атакува

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и семейството му планират да влязат в подземния бункер в Ерусалим, предназначен за висши служители в случай на иранско нападение срещу Израел. Тази информация идва от източници, близки до Нетаняху, както съобщава Walla, пише The Jerusalem Post.

Неотдавна Израелската агенция за сигурност (Шин Бет) е подготвила подземния команден бункер – Националния център за управление на кризи (НЦУК), разположен дълбоко под земята в района на Йерусалим. Това е мястото, където се очаква министър-председателят и правителството да управляват страната по време на извънредна ситуация.

Източници посочват, че Нетаняху, съпругата му Сара и синът им Яир, който в момента се намира в Израел, обмислят да прекарат нощта в бункера, ако се стигне до иранска атака.

Кабинетът на министър-председателя обаче отрече тези твърдения, като ги нарече „фалшива новина“.

Съобщава се, че семейство Нетаняху се страхува от явни ирански заплахи, като например изявлението на ирански депутат, че „няма да се задоволим с по-малко от главата на Нетаняху“. Ехуд Яари от Channel 12 News съобщи, че вестник, свързан с върховния лидер на Иран, е заявил, че иранският отговор ще бъде насочен към „резиденциите на главните престъпници“.

Бункерът е секретно и „чувствително“ съоръжение в района на Йерусалим, построено на стойност милиарди след препоръките на Комисията „Winograd“ след Втората ливанска война. Предназначен е за висши военни и правителствени служители при извънредни ситуации. Този подземен комплекс от ядрени бункери е строго защитен и дава възможност за криптирана комуникация и високо ниво на сигурност.

По време на предишното нападение на Иран срещу Израел през април Нетаняху и съпругата му се преместиха в дома на семейството на милиардера Симон Фалич в Йерусалим, за който се съобщава, че разполага с модерно противоракетно убежище.

По подобен начин в първите седмици на войната на 7 октомври семейство Нетаняху се редуваше между къщата на Фалик и частната си резиденция в Кесария, която в момента е в ремонт.

Според журналиста Ури Машгав Яир Нетаняху, който през по-голямата част от войната е бил в Маями, наскоро се е върнал в Израел заедно с родителите си със самолета „Крилете на Сион“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!