Al Arabiya: Израелската армия призна, че е знаела за нападението на Хамас

Израелската армия е получила разузнавателен доклад за плановете на Хамас преди нападението, при което загинаха повече от 1200 израелци, заяви говорителят на армията Даниел Хагари пред телевизия Al Arabiya.

„Имаше признаци, които се появиха в часовете преди нападението, и те се основаваха на разузнавателна информация, но не очаквахме, че то ще бъде от такъв мащаб“, каза той.

Според Хагари, докладът на разузнаването не е предупреждение за възможна атака.

Израелската армия ще разследва случая и ще разкрие цялата информация пред израелската общественост, каза той.

Въпросът дали Израел е получил разузнавателни доклади за предстояща атака на Хамас предизвика вълна от критики в еврейската страна, на фона на многобройните обвинения, отправени към министър-председателя Бенямин Нетаняху за това, че разузнаването не е успяло да предвиди тази атака, както и за това как правителството реагира.

Израелските медии съобщиха, че няколко високопоставени служители уж са предупредили за промяната на някои сериозни показатели часове преди нападението, но предупрежденията им са били отхвърлени.

Нетаняху отхвърли съобщенията, че правителството му е знаело за нападението, като подчерта, че твърденията са „напълно неверни“.

Експерти по сигурността твърдят, че войната е резултат от сериозни пропуски в разузнаването и военното дело на Израел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!