Хуманитарната катастрофа в Газа е „грандиозен провал“ на ООН и международната общност

Невъзможността да се поддържа мир и сигурност и да се спасяват човешки животи в Газа е „грандиозен провал“ на ООН и международната общност, заяви в петък специалният докладчик на ООН за окупираните палестински територии.

Във видеоинтервю Франческа Албанезе заяви пред Анадолската агенция, че не вижда стратегия, която да сложи край на кръвопролитията и бомбардировките в Газа.

„Не виждам стратегия на ООН. Не виждам никаква политическа стратегия, която да спре избиването на цивилни граждани в съответствие с изискванията на международното право за предотвратяване на жестоки престъпления.“

Тъй като по време на продължаващия конфликт в Газа израелските сили са убили над 4000 палестинци, включително 1524 деца, Албанезе заяви, че тези нападения на Израел не могат да бъдат в негова защита.

„Няма как това да се нарече законна самозащита. Концепцията за самозащита не може да се изкриви, за да оправдае избиването на цивилни.“

Тя призова за спешно предоставяне на хуманитарна помощ на хората в Газа, както в южната, така и в северната част на страната, но заяви, че тя е безполезна, докато Газа е подложена на тежки бомбардировки, и добави, че е изключително важно бомбардировките да бъдат прекратени.

Албанезе призова организацията си да „действа в съответствие с отговорностите на ООН за поддържане на мира и сигурността и за спасяване на човешки животи.“

Тя заяви, че защитата е от решаващо значение и когато държавите членки не са в състояние да осигурят защита, ООН е длъжна да се намеси.

По отношение на неотдавнашното налагане на вето на резолюция за прекратяване на огъня в Съвета за сигурност на ООН тя заяви, че само една държава членка е наложила вето на резолюцията.

„Същата държава членка, Съединените щати, която предоставя военна помощ на Израел в този критичен момент, не поставя изискването за прекратяване на военните действия от двете страни в момента. Това е безсъвестно… Съветът за сигурност не може да се произнесе заради гласа на САЩ.“

Тя заяви, че е от основно значение ООН да наложи прекратяване на огъня, да помогне на враждуващите страни и да помогне на Израел и Хамас да договорят примирие, което да сложи край на убийствата на цивилни.

„Това би било невъзможно без политически натиск отвън“, добави тя.

По отношение на разследването на военните престъпления тя заяви, че преди седмица е започнало разследване на ООН, а анкетната комисия за Израел и Палестина вече събира информация и доказателства за военни престъпления или други престъпления, извършени от всички страни от 7 октомври насам.

Служителят на ООН предупреди, че в случай че Израел започне сухопътна операция срещу палестинците и не допусне хуманитарна помощ, това ще бъде „предстояща смърт“ за хората в Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!