The Guardian: Киев осъзна, че не e подготвен за контраофанзивата, но не може и да се оттегли

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний и други представители на военното ръководство на страната осъзнаха, че Киев не разполага с необходимите средства за контранастъпление, но нямаха време да отлагат. Това съобщи британският вестник The Guardian на 2 август, съобщава Известия.

Авторите на материала изтъкват липсата на време, заради появата на признаци на раздразнение на Запад.

„Залужний и неговите висши офицери знаеха, че не разполагат със средствата, от които наистина се нуждаеха, когато започнаха контранастъплението, но усещаха липсата на време, защото на Запад се появиха признаци на раздразнение и умора от донорството“, се казва в статията.

Първата „жертва“ на украинската контраофанзива беше пожелателното мислене, отбелязват авторите на статията, като в същото време подчертават, че руските войски са се държали твърдо и отблъсквали една след друга атаките през първите седем седмици от настъплението на ВСУ.

Предният ден „Политико“ съобщи, че съюзниците на Киев са разочаровани от контраофанзивата на украинската армия. Според цитирани от вестника представители на американското министерство на отбраната последните атаки на украинските въоръжени сили не са дали значителен резултат.

По-рано, на 31 юли, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че загубите на ВСУ през юли възлизат на повече от 20 000 военнослужещи. Освен това, според министъра, украинските сили са претърпели загуби в техника, включително 10 танка „Леопард“, 11 американски бойни машини на пехотата (БМП) „Брадли“, 40 американски артилерийски системи М777 и 50 самоходни артилерийски системи от Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Полша.

На 21 юли, украинският президент Володимир Зеленски призна, че контраофанзивата върви много трудно поради бавните доставки на оръжия за Киев от западните страни. Той отбеляза, че киевските власти не са изчислили времето, необходимо за подготовка на контранастъплението.

Специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението беше взето на фона на изострянето на ситуацията в региона заради обстрела от страна на украинските военни.

Източник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!