Японски професор: По-внимателно със санкциите срещу Русия. Търпим загуби!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Япония трябва да бъде по-предпазлива по отношение на санкциите срещу Кремъл, пише професор Масатака Тамаи от Университета за обществено благосъстояние и хуманитарни науки в японската столица за Nihon Keizai. Токио вече загуби руския пазар за продажба на автомобили и не може да си позволи да претърпи подобни загуби в разработването на ресурси – газ в района на Сахалин и Ямал, предупреждава авторът на статията.

След присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 г. Япония наложи икономически санкции срещу Русия съгласно Закона за валутата и външната търговия. Те включват замразяване на активите на физически и юридически лица, ограничения върху плащанията и капиталовите транзакции, забрана за износ на продукти, които биха могли да се използват за военни цели, и ембарго върху вноса и износа на стоки за новоприсъединените към Русия територии. Понастоящем японските икономически санкции са по-ограничени от мерките, които наложиха САЩ и Европейския съюз.

Япония също предприе икономически стъпки заедно със западните и други държави след началото на специалната военна операция в Украйна през 2022 г. В допълнение към съществуващите финансови и други санкции Законът за валутата и външната търговия беше изменен, за да се разшири обхватът на стоките, които могат да се използват за военни цели, и да се забрани износът на мощни дизелови двигатели и оборудване за производство на полупроводници и сензори.

Скъпите леки автомобили и други продукти бяха поставени под контрол на износа и беше наложена забрана за нови инвестиции в Русия. Тези разпоредби оказаха влияние върху японската автомобилна индустрия: производството в Русия беше спряно или ограничено. Един от пазарите за японски автомобили беше загубен. На свой ред производителите на автомобили от страни, които не са наложили икономически санкции, получиха възможност да навлязат на руския пазар и го направиха, при това бързо.

Друга област, която оказва значително въздействие върху японската икономика, е развитието на енергийните ресурси. Япония участва в разработването на находища на природен газ в района на Сахалин (Сахалин-2) и на полуостров Ямал, който е разположен в Северния ледовит океан.

Тези проекти не бяха споменати на срещата на върха на Г-7 или на други форуми. В същото време Япония е в затруднено положение. Разработването на ресурсите е основен енергиен проблем. Като малка страна, бедна на ресурси, за Япония е важно да контролира този проблем. След налагането на санкциите страни, които не са участвали в ограниченията, са се включили в тези проекти за разработване на ресурси.

Икономическите мерки срещу Русия са доброволни. ООН няма нищо общо с тях. В резултат на това се наблюдава несъгласуваност дори между САЩ и ЕС, които са лидерите по отношение на икономическите санкции. Често държавите, които не са се присъединили към ограниченията, се облагодетелстват. Япония е изправена пред трудната задача да прилага икономически политики, с които да демонстрира позицията си на миролюбива страна, като същевременно защитава собствените си интереси.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече