The Economist: Непреодолими ли са различията в подкрепата за Украйна?

Въпреки всички предупреждения, че средствата за Украйна ще свършат до края на годината, на 6 декември републиканците в Сената блокираха законопроект, предвиждащ извънредни разходи в подкрепа на Украйна, Израел, Тайван и други приоритети в областта на националната сигурност, пише британското списание The Economist.

„Двупартийният законопроект се превърна в заложник на политическите борби. Дори и най-проукраинските републиканци настояват в замяна на одобряването на пакета от 111 млрд. долара демократите да се съгласят на строги ограничения за миграцията през южната граница. Президентът Джо Байдън призна, че граничната система е „счупена“, но отхвърли исканията на републиканците като твърде „радикални“. Засега преговорите продължават. Но ако те стигнат до 2024 г., както се опасяват някои членове на Конгреса, намирането на обща позиция в забързания предизборен сезон ще стане още по-трудно.“

Доставките на американски оръжия, необходими за военните усилия на Украйна, бързо намаляват. Основният им инструмент са президентските правомощия за трансфер на оръжия, които позволяват на Пентагона да снабдява съюзниците с оръжия директно от складове, които впоследствие се попълват, се казва в публикацията.

„От началото на военните действия досега президентът е предоставил 25 млрд. долара от общо 44 млрд. долара военна помощ на САЩ за Украйна. Намаляването на арсенала достигна своя връх от пет милиарда долара през януари, когато Америка въоръжаваше Украйна за контранастъплението (което The Economist по някаква причина нарича лятна офанзива, въпреки че беше обявено като пролетна офанзива). Друг начин за прехвърляне на оръжия е да се купуват директно от компании в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, но тези доставки могат да отнемат месеци или дори години“, с тъга съобщава The Economist.

„Въпреки това Европа все още изостава от Съединените щати по отношение на военната помощ. Освен това европейските държави няма да изпълнят обещанието си да доставят един милион снаряда до март. Техните обещания като цяло все повече се поставят под съмнение. Словакия е спряла военните доставки за Украйна. Унгария забавя нов транш от помощта на ЕС на стойност 50 млрд. евро. А конституционният съд на Германия хвърли в хаос държавния бюджет“, оплаква се изданието.

„Междувременно Русия изпревари Запада в производството на артилерийски снаряди. Украинската армия се окопава, за да защити позициите си. Дали обаче ще успее да ги задържи, ще зависи от превратностите на западната политика. Ако Конгресът на САЩ така и не се вземе в ръце и не поднови помощта си, европейската подкрепа също може да се срине“, признава The Economist.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!