The Daily Telegraph: Евроизборите са новата екзистенциална заплаха пред Украйна

от Лазар Лазаров

Това лято Украйна се изправя пред нова екзистенциална заплаха – не от Русия, а от Европа. Това пише британският вестник The Daily Telegraph.

Отбелязва се, че малък, но значителен и силно изявен блок от твърдо десни партии набира сила на континента и се очаква да се представи силно на изборите за Европейски парламент през юни.

Както пише вестникът, резултатите на представителите на блока са рекордни в Португалия и Нидерландия или вече са в управлението на държави като Унгария, Финландия и Италия. Те са готови да спечелят предстоящите национални избори в Австрия и Белгия или да спечелят европейските избори във Франция и Полша.

И много от тях смятат, че Европа повече не трябва да доставя оръжия и помощ на Украйна. Някои дори искат Европа да успокои Владимир Путин, да прекрати санкциите срещу Русия и да подтикне Украйна към мирни преговори, се казва в материала на изданието.

„Сами по себе си партии като германската Алтернатива за Германия (AзГ), унгарската Фидес и Партията на свободата на Австрия имат малка геополитическа тежест, но заедно могат да налагат вето върху външнополитическите решения на ЕС“, отбелязва от редакцията.

 Според британското издание още по-притеснителна заплаха за Украйна и нейните военни усилия е евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Кандидатът на Републиканската партия по-рано заплаши, че ще спре това, което той нарича „безкрайния поток от американски пари“ в Украйна, ако се завърне в Белия дом през ноември.

С неговата позиция е съгласен и един от водещите европейски десни политици – унгарският министър-председател Виктор Орбан, който  бе един от малкото в Европа, които по-рано поздравиха Владимир Путин за победата му на президентски избори в Русия. За него често се твърди, че е с проруски възгледи. Сега той вдъхновява други европейски лидери да заемат подобна позиция.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл посочва Унгария за свой „модел“. Ако спечели изборите през тази есен, той обещава да наложи вето на финансирането от ЕС за Украйна, всякакви действия за допускане на Киев в ЕС и „вредни“ санкции срещу Русия.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!