The Atlantic: НАТО може да се разпадне до 2025

Европа и САЩ са на прага на най-значимото съзнателно разединение в международните отношения от десетилетия насам.

Основана през 1949 г. първоначално като съюз между САЩ, Канада и 10 държави от Западна Европа, след разпадането на Съветския съюз и разпускането на Варшавския договор, НАТО се разшири и вече в състава на военния алианс е включена почти цяла Европа. Считано за най-успешното обединение за сигурност в момента, НАТО може да се разпадне до 2025 г., пише бостънското издание The Atlantic.

Причината за този колапс ще бъде дълбоката разлика в перспективите между популисткото крило на Републиканската партия – водено от Доналд Тръмп, което сега явно съставлява мнозинството от партията – и екзистенциалните опасения за сигурността на голяма част от Европа. Непосредственият катализатор на срива ще бъде войната в Украйна. Когато доминиращата фракция в една от двете основни американски политически партии не може да види смисъл в това да се помогне на една демократично настроена страна да се бори с руските нашественици, това подсказва, че центърът на политическия спектър се е изместил по начин, който ще направи САЩ по-малко надежден съюзник на Европа. И последната трябва да се подготви за това.

През последните няколко седмици показаха, че проруските и антинатовски възгледи на Тръмп не са само краткотрайно явление в републиканската политика. Подозренията към американското участие в подкрепа на Украйна вече са консенсус в популисткото ядро на партията. По време на президентския дебат на републиканците миналата седмица, Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами – двамата кандидати, които най-много искат да привлекат новата тръмпистка база на партията – се обявиха против повече помощ за Украйна. ДеСантис направи това меко, като се зарече да постави всякаква по-голяма помощ под условие за по-голяма ответна европейска помощ и заяви, че по-скоро би изпратил войски на границата между САЩ и Мексико.

Но Рамасвами беше по-остър. Той определи настоящата ситуация като „катастрофална“ и призова за пълно и незабавно прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. По-късно Рамасвами отиде още по-далеч, като на практика заяви, че Украйна трябва да бъде разделена, съответно Владимир Путин ще получи голяма част от страната. Тръмп не взе участие в дебата, но преди това той омаловажи интереса на Америка от украинска победа и изглежда подкрепяше териториалните отстъпки на Украйна в полза на Русия. Той, ДеСантис и Рамасвами играят за едни и същи избиратели – които, според социологическите проучвания, съставляват около три четвърти от републиканския електорат.

Източник: The Atlantic

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!