The American Conservative с анализ за “цинично размахвания морков НАТО пред Украйна”

от Лазар Лазаров

Администрацията на САЩ и властите на страните членки на НАТО разбират добре, че Украйна никога няма да се присъедини към алианса. Tова пише в своя статия старши редакторът на американското издание „The American Conservative“ и международен анализатор Сумантра Майтра, предаде ТАСС.

„Държавният секретар Антъни Блинкен отново заяви, че Украйна един ден ще се присъедини към НАТО. На този етап това е безсмислен, почти теологичен жест – на практика езическо песнопение. (Държавният секретар на САЩ, Антъни – бел.ред) Блинкен знае, че обещанието му не е истинско. Европейските съюзници знаят, че то не е истинско. Мнозинството от американците или не се интересуват от Украйна, или активно се противопоставят на по-нататъшното ангажиране в Европа“, пише Майтра.

„Разбира се, дълбоко цинично е да се размахва морковът НАТО пред Украйна, особено след като НАТО не ѝ позволи да се присъедини след срещата на върха в Букурещ [през 2008 г.] и няма да го направи в бъдеще„, отбеляза той.

„Аргументът е, че членовете на НАТО ще приемат Украйна едва след като решат съществуващия проблем със сигурността, т.е. ще се присъедини към отбранителен съюз, когато нуждата от защита е отминала. За всеки здравомислещ човек това звучи абсурдно – това би означавало, че въпросът за сигурността няма да бъде решен през този живот и ще продължи да бъде замразен конфликт“, смята Майтра.

„Няма да има кавалерия на НАТО по хълмовете“, пише журналистът.

Най-доброто, което можем да направим, е да потърсим компромис, който да превърне Украйна и Грузия в неутрални буфери, подобно на Австрия по време на Студената война. Но за целта Вашингтон се нуждае от по-смело ръководство, което да признае някои тежки истини и да предостави известна стратегическа последователност“, заключава Майтра.

Критично припомня, че по-рано италианският вестник „La Republicca“ излезе със статия, в която се казва, че представители на НАТО обсъждат вариант Киев да отстъпи територии на Русия в замяна на гаранции за сигурност и приемане на Украйна в алианса. Уточнява се, че подобен сценарий не се чува в официалните дискусии, а се повдига неофициално и става все по-реалистичен, особено преди изборите в САЩ.  Изданието отбеляза, че въпреки че не се разглежда на политическо ниво, той се приема все по-сериозно в контекста на възможната загуба на президента на САЩ Джо Байдън на изборите.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!