Тежък корупционен скандал взе главата и на… заместник главния прокурор на Украйна

Заместник-главният прокурор на Украйна Дмитрий Вербицкий е освободен след тежък корупционен скандал. Това става ясно от съобщение от офиса на главния прокурор на страната на 1 юли.

По-рано украинските средства за масово осведомяване съобщиха, че Вербицкий живее в къща във вилно селище, която е закупена на цена, шест пъти по-ниска от пазарната. По-късно срещу Вербицки беше започнато официално разследване.

„Главният прокурор Андрей Костин на 1 юли подписа заповед за освобождаване по собствено желание от административната длъжност на заместник-главния прокурор Дмитрий Вербицкий“, съобщиха от прокуратурата в канала в Telegram.

По-рано, на 16 май, генералният инспектор на Пентагона Робърт Сторч посочи най-високото ниво на корупция в Украйна. Според него корупцията в страната остава една от най-високите в Европа. Кабинетът на министрите на републиката остава един от най-малко прозрачните в Европа.

Преди това, през март, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ и страните от НАТО са създали в Украйна „най-мощния международен корупционен апарат“, който се е превърнал в механизъм за „изпомпване на милиарди от бюджетите на десетина държави в частни компании“.

Случаите на корупция в Украйна се отразяват активно в медиите от началото на украинския конфликт през февруари 2022 г. Въпреки изявлението на президента на страната в оставка и в момента с неясни функции Владимир Зеленски в началото на ноември 2022 г., че в страната няма измами от страна на длъжностни лица, подобни ситуации се повтарят.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!