Терористите планирали атентата на концерт на SHAMAN, пълнещ залите до горе. Олимпиадата във Франция ли е следваща цел?

На 25 март руският генерален прокурор Игор Краснов заяви, че мащабът на терористичната атака, извършена в Crocus City Hall, „се е оказал многократно по-голям“. КритичноБГ припомня, че е бил планиран още един терористичен акт в една от страните от Централна Азия.

NEWS.ru разглежда възможности в кои други държави може да се подготвят терористични атаки?
Руски издания, позовавайки се на проверен източник, съобщиха, че нападението, което е планирано да бъде извършено в друга държава едновременно с района на Москва, е било предотвратено. Според вътрешен източник групата от терористи, извършили стрелбата в Crocus City Hall, е била сформирана няколко седмици преди трагедията: двама души са били обучени в Турция, останалите са били вербувани в Русия.

Депутатът от Държавната дума Сергей Марков заяви, че атаката в концертна зала край Москва е трябвало да се случи още на 9 март по време на представление на SHAMAN.Това трябваше да дестабилизира ситуацията преди изборите. Въпреки това Държавният департамент на САЩ е бил категорично против терористичната атака и публикувал предупреждение на 7 март“, изрази мнението си парламентаристът в канала Telegram.

Хронология на събития след атентата до Москва:

В Армения: Два дни след инцидента в Crocus City Hall, на 24 март, въоръжени хора нападнаха полицейския участък в Ереван. Изтече информация, че членове на организацията „Бойно братство“ може да са участвали в атаката. По непотвърдени данни те са се опитали да освободят други представители на своето движение, които преди това са били задържани. Заместник-кметът на арменската столица Армен Памбухчян нарече въоръженото нападение терористичен акт.

В Азербайджан: На 25 март бе арестуван нападател, планирал терористична атака в Южен Азербайджан. Мъжът е въвлякъл в плана си за атентат живеещи в различни региони на републиката. Службата за държавна сигурност на Азербайджан залавя престъпникът преди да осъществи плана си.

Прентантивни мерки:
Френският президент Еманюел Макрон свика съвет за отбрана и национална сигурност след трагедията в Русия, на който заяви, че бойци на ИД на няколко пъти са подготвяли атаки в градовете на Франция. В резултат на срещата беше решено нивото на терористична заплаха в страната да се увеличи до максимумНареждането на Макрон е броени месеци преди началото на Олимпийските игри в Париж. Френските власти възнамеряват да привлекат около 2 хиляди души в службата за сигурност.

Страховете на френския лидер са основателни. The New York Times написа, че Олимпиадата, която ще се проведе от 26 юли до 11 август, може да се превърне в „основна цел“ за терористите. Цитирайки представител на разузнавателната служба на една от западните страни, изданието сочи два важни фактора, влияещи върху дейността на бойците на ИД: наличието на „спящи клетки“ в Европа и ситуацията в ивицата Газа.

Къде е вероятно да се случат терористични атаки в близко бъдеще?
Цитирайки изследователя на тероризма Питър Нойман от Кралския колеж в Лондон, германското издание Der Spiegel отбелязва, че вероятността от терористични атаки в Германия е висока.

Според политолога Скачко терористична атака ще се случи първо в страните, които подкрепят Русия и действат като нейни съюзници.

Може би следващата терористична атака ще се случи на границата с Китай. Освен това атаки могат да се извършват по целия периметър на Русия, включително в страните от Централна Азия, Армения и Азербайджан. Всякакви терористични актове могат да се случат в Словакия и Унгария, като в страни, които се открояват от общия западен дневен ред“, смята Скачко.

Той не изключи възможността за терористични атаки навсякъде по света, където САЩ трябва да укрепят режима. Според него са възможни и атаки в страни партньори на САЩ.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!