Терористи заплашиха с атентат Евро 2024: Прегазете неверниците с колата си, ръгайте ги с нож…

от Лазар Лазаров

Разклонение на терористична клетка, свързана с Ислямска държава, публикува пропаганда, насърчаваща джихадистите да атакуват германските футболни стадиони по време на Европейското първенство по футбол това лято, пише RMXNews.

В последния брой на списание „Гласът на Хорасан“ – издание, ръководено от ИДИЛ, или Ислямска държава – терористичната организация призовава за джихад по време на европейския футболен турнир, който се провежда в продължение на един месец в Германия от 14 юни до 14 юли.

На фона на експлозивен дрон, прелитащ над футболен стадион, изданието  публикува съобщение със заглавието:  „Ако ви ограничават и потискат на земята, тогава ги атакувайте от небето“.

„Прегазете неверниците с колата си, ръгайте ги с нож, с отрова или пръснете мозъците им с куршуми и подпалете къщите им“, се казва още в съобщението.

Смята се, че германските служби за сигурност третират съобщението като достоверна заплаха. Те засилват наблюдението и прилагат мерки за борба с всякакви опити за използване на удари с дронове срещу стадиони, домакини на събитието, на което се очакват стотици хиляди футболни фенове от цяла Европа.

Както отбелязва RMXNews, заплахата представлява последната от дългата поредица заплашителни изображения, публикувани от терористични клетки, които всяват страх в целия континент. „Основният въпрос е дали става дума за случайни лица или за сериозна заплаха„, коментира пред „Focus“ високопоставен служител на държавната сигурност.

„Опасяваме се, че други терористични организации, като Ал Кайда, също ще използват своите пиар канали, за да агитират за нападение в Европа и Германия“, допълва източникът.

Властите обаче не желаят да поемат риск за сигурността и ще третират заплахата като достоверна.

Отбелязва се, че афганистанската терористична групировка, отцепила се от Ислямска държава, нараства през последните месеци,  превръщайки се в основната организация, която предизвиква опасения в служителите по сигурността в цяла Европа.

Припомня се, че голяма антитерористична операция се проведе в германския град Кьолн преди Коледа, след като службите за сигурност в Австрия, Германия и Испания получиха разузнавателна информация за джихадисти, свързани с групировката, планиращи да извършат няколко атаки срещу християнски забележителности, включително Кьолнската катедрала. 

Миналия месец двама афганистански граждани, свързани със забранената от ООН терористична клетка, бяха арестувани в Германия по подозрение, че са планирали терористична атака близо до шведския парламент, за да отмъстят за разрешаването на демонстрации за изгаряне на Коран в страната.

Властите в съседна Франция също са загрижени за заплахата от терористични атаки по време на домакинството на Париж на летните олимпийски игри тази година. Нивото на опасност от тероризъм във Франция остава възможно най-високо поради опасенията за ислямските радикали и опасенията от отмъщение срещу Запада заради войната в Израел.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!