Telex: Българска фирма е внесла и продала на Хизбула заредените с експлозиви пейджъри

България влиза във фокуса на гигантски скандал. Според унгарската медия Telex българска фирма е организирала доставките от Тайван на заредените с експлозиви пейджъри. Новината бе публикувана от Фокус.

Става дума за компанията Norta Global Ltd. Проверка на КритичноБГ показа, че управителят на фирмата е норвежецът Ринсън Хосе, който се явява и собственик.

В предмета на дейност е посочено: „Технологическо управление на проекти, както и всички други дейности, незабранени от закона.“

Медията допълва, че именно базираната в София компания е тази, закупила пейджърите, които впоследствие са продадени на „Хизбула“, а не унгарската BAC Consulting Ltd, както писаха редица медии вчера.

Telex пише, че унгарските власти са установили, че пейджърите никога не са били внасяни в Унгария.

Telex допълва, базирайки се на свои източници, че унгарската BAC Consulting Ltd е била просто посредник в сделката. Самата фирма реално не е извършвала никаква дейност, дори няма офис.

Други източници твърдят обаче, че управляващият директор на BAC Consulting Кристиана Барсони-Арчидиаконо е работила с българска компания Norta Global Ltd.

 

Въпреки че на хартия договорът с Gold Apollo – фирмата разпространила устройството, е сключен от BAC Consulting, всъщност зад сделката стои регистрираната компания в България Norta Global Ltd!

По-късно ДАНС съобщи, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки, като има предвид пейджърите, които се взривиха в Ливан и Сирия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ужасът НЯМА КРАЙ! Нови 9 жертви на взривове на мобилни устройства в Ливан. Вече 21 загинали. Над 300 нови ранени!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!