TEHRAN TIMES: Защо съюзът между Иран и Китай оспорва американския световен ред?

От Ария Моганлу

Преходът към новия световен ред, който ще измести властта от Запада към Изтока, се разглежда като възможност за Иран да се превърне във важна сила в Западна Азия. Напоследък в регионалните и западните медии се говори много за очакваната роля на Иран в бъдещето на региона.

На 9 юли израелският вестник Jerusalem Post публикува репортаж, в който разглежда официалното членство на Иран в ШОС. Той нарече включването на Иран в блока източник на голяма загриженост, който би застрашил американските интереси в Западна Азия. Той също така предупреди, че това събитие ще застраши особено позицията на Израел в региона.

„С официалното интегриране на Иран в Шанхайската организация за сътрудничество в западния свят нараства загрижеността, най-вече поради многостранните последици от засилващите се военни връзки на Иран с Русия и Китай. Въпросът става още по-обезпокоителен с планираното прекратяване на ограниченията на ООН върху изпитанията и трансфера на балистични ракети от страна на Иран през октомври тази година“.

Jerusalem Post твърди още, че членството на Иран в ШОС ще му даде възможност за открита търговия с оръжия с Русия и Китай, както и с други държави от ШОС, и това в крайна сметка ще доведе до разширяване на влиянието на Иран в региона.

„Тази интеграция може да помогне на Иран да се освободи от икономическата и дипломатическата си изолация. Всъщност фактът, че Иран получи пълноправно членство в ШОС, предполага, че и други страни членки са отворени за сътрудничество с него“, пише Jerusalem Post.

В новината се разглеждат и бъдещите последици от пълноправното членство на Иран в ШОС за връзките му с Индия: „Членството в ШОС ще даде възможност на иранското правителство да разшири военното си сътрудничество с Индия. Двете страни, които вече са ангажирани във всеобхватно партньорство, се стремят да разширят двустранното си военно сътрудничество в нови области, които включват съвместни военноморски учения и търговия с оръжие“.

Американското списание Newsweek също отрази обстойно присъствието на Иран на срещата на Движението на необвързаните държави в Баку. Движението е форум на 120 държави, които съставляват 2/3 от членовете на Организацията на обединените нации и могат да окажат решаващо влияние върху случващото се по света. Организацията подкрепи мирната ядрена програма на Иран, когато през 2012 г. Техеран и Западът бяха в сериозни противоречия по отношение на програмата.

Newsweek твърди също, че „Иран с президента Ебрахим Раиси се опитва да се присъедини към регионални съюзи, тъй като вярва, че има нов световен ред и в него многополярността доминира над еднополярността на САЩ след разпадането на СССР. 

Списанието заключава, че присъединяването на Иран към ШОС и БРИКС е политическо послание на страната към САЩ и ЕС, в което се казва, че тя може да излезе от изолацията, без да поднови Съвместния всеобхватен план за действие. В статията се казва, че редица партньори на САЩ, като Индия, която в момента председателства ШОС и Г-20, и Саудитска Арабия, която възобнови връзките си с Иран в рамките на споразумение, постигнато с посредничеството на Китай през март, също са кандидатствали за партньорства в ШОС и БРИКС и са подчертали ангажимента си за стратегическа самостоятелност в световните дела.

Включването на Иран в ШОС и присъствието му на срещата на Движението на необвързаните не вещаят нищо добро за световния ред, установен след Студената война. Западните медии разглеждат неотдавнашните дипломатически завоевания на Иран като знак, че САЩ вече не могат да налагат исканията си на други държави и че непобедимостта на тяхната хегемония е почти към края си.

Иран, подобно на важни световни участници като Китай и Русия, се стреми да издигне позицията си на международната сцена и да има по-ефективна роля. Тези държави полагат все по-големи усилия за създаване на нов световен ред. Създаването на БРИКС и ШОС, дедоларизацията с цел премахване на едностранните санкции от страна на САЩ и плановете за създаване на обща валута в ШОС са част от стъпките, които страните, оспорващи хегемонията на САЩ, предприеха.

Сътрудничеството между нововъзникващи световни сили като Иран и Индия и традиционни такива като Китай и Русия, които възвръщат силата си, може да има големи последици за САЩ в Персийския залив, както и за огромна зона в Индийския океан.

 

Източник: Tehran Times

КритичноБГ може и да не споделя тезите на автора 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!