Кореспондент от Газа: Тази нощ бе най-ужасна от началото на войната. Не знаем къде да се скрием

Журналистът на Известия Ибрахим Исбайта, който е в ивицата Газа, каза в неделя, 29 октомври, че снощи е била една от най-трудните нощи от началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Днес е една от най-трудните нощи в ивицата Газа. Започна със спирането на всички телекомуникации и интернет. Нямаме представа как можем да се свържем с нашите семейства, братя и сестри, няма дори начин да се обадим в посолството. Беше ужасна нощ”, каза журналистът.

Исбайта каза, че след като израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви началото на втория етап от войната, големи сблъсъци между израелската армия и екстремистите са възникнали в ивицата Газа.

„Имаше големи сблъсъци и беше обявено, че те (силите на ЦАХАЛ – ред.) се сливат с Delta Force от САЩ . Така че на север имаше въздушни удари, а на юг ситуацията беше просто ужасна. Сградите се тресаха цяла нощ. Не знаехме какво да правим, къде да отидем и дори не знаехме как да гледаме новините, да разберем къде бомбардират и дали ще оцелеем до утре“, каза журналистът.

По-рано същия ден палестинското вътрешно министерство съобщи, че най-малко 10 души са били убити при израелски обстрел на жилищен район в град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа , а повече от 20 други са били ранени. Съобщава се също, че Израел е засилил бомбардировките си в северната част на Газа близо до бежанския лагер Джабалия, където цял район е бил атакуван и десетки жилищни сгради са били напълно унищожени.

Ден преди това, 28 октомври, Нетаняху обяви началото на втория етап от войната, чиято цел е да унищожи палестинското движение Хамас и да освободи заложниците.

В същия ден палестинската неправителствена организация Sada Social, базирана в Рамала, съобщи в централния Западен бряг, че Израел е прекъснал стационарните и клетъчните комуникации , потапяйки Газа в цифров мрак.

Ден преди това, на 27 октомври, Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха разширяването на сухопътните сили в ивицата Газа. По-късно същия ден Хамас каза, че анклавът е бил атакуван от Израел „от суша, море и въздух“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!