Тайван приветства срещата между Байдън и Дзинпин, но ще укрепва самоотбраната си

Говорителят на тайванското външно министерство Джеф Лю заяви, че приветства това, че президентът на САЩ Джо Байдън е използвал срещата с китайския лидер Си Дзинпин, за да заяви открито желанието на Вашингтон за запазване на мира и стабилността в района на Тайванския проток, предаде БТА.

По думите на говорителя сред международната общност има консенсус, че е важно да не се допуска нестабилност и изостряне на напрежението в региона.

Като отговорен член на международната общност Тайван ще продължи активно да укрепва способностите си за самоотбрана и да задълбочава тайванско-американското сътрудничество в областта на сигурността„, заяви официалният представител.

Говорителят добави, че „Тайван ще продължи да работи в тясно сътрудничество за съвместно гарантиране на стабилността в района на Тайванския проток и на свободата и отвореността на Индо-тихоокеанския регион в контекста на защитата на международния ред, основан на правила.“

След срещата с Дзинпин Байдън каза, че САЩ са против всякакви едностранни действия на която и да е страна за промяна на статуквото в Тайванския проток, и добави, че противоречията трябва да бъдат решавани по мирен път. Освен това американският президент призова Китай да признае предстоящите избори в Тайван и да ограничи от военната си активност около острова.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече