Тарек Алян, палестински журналист: Тази касапница няма да прости нито историята, нито целият свят!

„Днес е печален ден за Палестина. В резултат на израелски авиоудар по болницата над 500 човека са убити и хиляди са ранени. Тези хора бяха принудени да напуснат домовете си в северната част на анклава, по изричното указание на израелската армия и да се преместят в южната част на ивицата Газа. Тези хора нямат близки в южната част на анклава и не могат да останат на улицата. Затова използват училища, болници и други обществени места за укритие. Така попадат в тази болница, търсейки безопасност за живота си от израелските авиоудари, които са непрекъснати почти две седмици.“ 

Това каза в предаването Соловьов Лайв палестинският журналист Тарек Алян, живеещ в ивицата Газа.

„Повече от 5000 човека са се намирали на територията на болницата – прокудени, пациенти и медицински персонал. Именно те са били ударени от две ракети. Загинаха деца, жени, старци и болни. Всички са мирни жители, които са търсили покрив от израелските авиоудари. В крайна сметка загубиха живота си, безжалостно бомбардирани“, добави той. 

Журналистът е категоричен, че все още има много хора, които не се евакуират, а избират да останат по къщите си. Техният живот е непрестанно застрашен, добави той.

„Тази сутрин (б.р.17.10) се събудихме с новината, че в Рафат и Ханунес за загинали от същите ракетни удари 78 мирни жители. Двата града се намират в южната част на ивицата Газа, където трябваше да се преместят, по заповед на израелската армия. Напускайки своите домове, всъщност намират смъртта си в други райони на сектора. Имам такъв приятел, който е жител в центъра на Газа, но се евакуира и намери смъртта си в Рафат“, сподели Тарек Алян.

„Печален и тъжен ден е днешния за всички палестинци. Може би сте видели кадрите от град Газа, където се вижда на каква касапница са подложени мирните му жители. Тази касапница няма да прости нито историята, нито целия свят“, каза Алян. 

„Държавите, които днес (б.р. 17.10), които отказаха да подпишат резолюция на ООН за прекратяване на военните действия, за прекратяване на убийствата в сектора на Газа по предложение на Русия, носят цялата отговорност за случващото се днес. Тези страни – САЩ, Япония и други носят цялата отговорност. Искам да обърна внимание и на друг въпрос“, продължи палестинският журналист.

По думите му в момента в ивицата Газа няма нито вода, нито храна, нито лекарства – нищо! Загиналите в южната част са именно жители, които са тръгнали по заповед на Израел на Юг!

„Намирам се в сграда на училището на ООН, което е в най-южната част на ивицита Газа. Тук има руски граждани, които трябваше да бъдат евакуирани, но това не се случи. Ситуацията е много сложна и жестока. Няма вода, храна, одеяла, възглавници, медикаменти, няма нищо. Положението е повече от критично за оцеляването на много хора. Тази сутрин училището на ООН също беше атакувано от снаряди. 6 човека загинаха, всичките евакуирани от северната част. Бежанският лагер Магази е препълнен. И в момента бомбардировките продължават. Докато Ви говоря чувам прелитащите самолети и взривове на ракети, мини и снаряди. Войната и ескалацията против мирните палестински жители трябва да се спре веднага“, заключи разказа си Тарек Алян.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече