Тагарев в Сливен: Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на г-н Путин, който седи в Кремъл

Местоположението на военната инфраструктура, която ще се ползва от многонационалните сили край Кабиле е избрана внимателно от военни експерти, това заяви при посещението си в Сливен министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде „Фокус“.

Той подчерта, че това ще бъде българска инфраструктура, но ще има възможност да се позлва и от нашите съюзници, които са част от състава на многонационалната бойна група, начело на която стои Италия.

Той успокои хората от района, че окончателното решение ще бъде предложено за одобрение от НС, въпреки че досега е нямало подобна практика.

Благодарение на Русия, заради пълномащабната война срещу Украйна, и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и нашите съюзници от НАТО, ние сме длъжни да взимаме мерки. Тези мерки са със засилена бдителност и повишаване капацитета за спиране и отбрана“, поясни министърът.

Тагарев допълни, че първото предназначение на тези сили във осемте страни във източния фланг на НАТО е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да предприеме действия, или ако все пак успее, ние всички заедно да се отбраняваме и да гарантираме сигурността си и да запазим териториалната си цялост.

Заради геополитическата обстановка армията вече ще се въздържа от това да предава имоти на други държавни институции или било за приватизация. „Не знаем какво ще ни потрябва в новите условия“, категоричен бе Тагарев.

Около 1000 -1500 военнослужещи от състава на многонационалната бойна група ще бъдат настанени у нас, като инфраструктурата ще бъде направена така, че да има възможност и за настаняване на допълнителни сили.

„По никакъв начин хората, от където и да са, където и да бъде разположена подобна инфраструктура, не трябва да се притесняват, тъй като многонационалната бригада, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор. Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на господин Путин, който седи в Кремъл. А ние се готвим на всякакво негово възможно решение да дадем подходящ отговор“, категоричен бе военният министър.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече