Скандалът се разгаря. Тагарев искал Страйкърите без търг, каза Тошко Йорданов и добави – той е вреден!

Прави се опит да се закупят бронетранспортьори без обществена поръчка, т.е. без състезателен елемент, в който фирми да доставят оферти по показатели на бойната си техника, така че държавата да избере това, което ѝ е най-изгодно, като съотношение качество и цена.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред медиите.

Такива търгове обаче имаше и всички цени са по-ниски от онова, което се иска да се плати за бронетранспортьорите. Тези бронетранспортьори (страйкърите) излизат от въоръжението на американската армия. Те са стари. Изтеглят ги от въоръжение и вкарват нови модели. Т.е. ние за по-голяма сума, спрямо предложената от другите фирми, ще вземем стара бойна техника. Ако така нареченият военен министър, недай си Боже тези бронетранспортьори да трябва да влязат в реални бойни действия, как ще си ляга, като знае, че вътре в тях има български войници„, каза Тошко Йорданов.

Той припомни, че партньорите на Тагарев в лицето на ГЕРБ купиха бойни самолети, които са „на няколко пъти по-висока цена от алтернативните, които са още някъде на чертежи„.

Йорданов попита още, дали в новия договор на Тагарев за бронетранспортьорите ще има клауза за неустойки за забавяне, защото по думите му в стария за самолетите, такава няма. „Най-вероятно няма и няма да има„, каза той.

Няма търг. В момента се строи завод на международна фирма фирма с българско участие, която произвежда такава бронирана техника и въоръжава американската армия с нея. Защо не се произведе нещо тук с българско участие, цялата верига на въоръжаване съответно е къса“, добави Тошко Йорданов. Той вероятно има предвид компанията International Armored Group (IAG) , за която от КритичноБГ вече писахме.
Тагарев е вреден, заключи Тошко Йорданов.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече