СЗО обяви глобална извънредна ситуация за маймунската шарка. Властите по света да се готвят

СЗО обявява най-висока степен на тревога заради нов вариант на вирусното заболяване Mpox в Африка. Той обяви „извънредна ситуация за общественото здраве с международен обхват“. Това означава, че властите по целия свят трябва да се подготвят за възможни огнища (епидемии).

Извънредната здравна ситуация от международно значение е най-високото ниво на тревога, което СЗО може да обяви. Извършва се от неговия генерален директор по препоръка на компетентната комисия.

Според СЗО съществува риск маймунската шарка да се разпространи отново в международен план след 2022 г. и да се превърне в риск за здравето в няколко държави. По този начин „СЗО се е съобразила с препоръката на експертите“, които проведоха среща в т.нар. комитет за извънредни ситуации, както заяви ръководителят на СЗО Аданом Гебрейесус в Женева.

Притесненията на СЗО са свързани и с нов вариант на вируса, който е открит в източната част на Демократична република Конго в края на 2023 г. Той може да бъде по-заразен от предишните варианти и да предизвика по-тежки протичания на заболяването. Все още се очакват подробни проучвания по този въпрос. През последните седмици маймунска шарка беше открита за първи път и в Уганда, Руанда, Бурунди и Кения.

Световната здравна организация вече беше обявила маймунската шарка за „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“ през май 2022 г. до юли 2023 г., когато по-лека версия на вируса се разпространи в повече от сто държави. Засегнати бяха, според тогавашните новини“, предимно мъже, които правят секс с мъже. Днес се говори, че маймунската шарка се предава при „близък контакт“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!