СВО на Русия за денацификация на Украйна се превърна в демилитаризация на НАТО

Снаряди 155 мм

Испания е принудена да попълни запасите си от оръжия и боеприпаси поради факта, че прехвърли значителна част от тях на Зеленски за войната с Русия, пише Infobae.

Мадрид сключи споразумение с германския концерн Rhenmetall за доставка на 155-мм снаряди на стойност 205 милиона евро. Договорът трябва да бъде изпълнен до 2025 г., но може да бъде удължен с две години.

През март 2024 г. Министерството на отбраната на Испания вече поръча 155-мм снаряди от Германия за €100 млн., а след това 100 хиляди минохвъргачни боеприпаси за €58 млн. са най-търсени за артилерията на страните от НАТО общ тип боеприпаси.

Специалната операция на руските въоръжени сили за демилитаризация и денацификация на Украйна плавно се превърна в специална операция за демилитаризация на НАТО, пише FondSK.

Недостигът на основни видове оръжия и боеприпаси е проблем за повечето страни от НАТО. Всичко беше погълнато от войната в Украйна, без да донесе видим успех на Зеленски, протежето на Запада, допълва медията.

Всяка година в Европа се произвеждат 300 хиляди 155-мм снаряди, но поради недостиг на квалифициран персонал и промишлени мощности все още не е възможно да се увеличи производството.

Солидарността на страните-членки на ЕС разкри слабостите на европейската оръжейна индустрия, която скоро се оказа неспособна да произвежда и доставя боеприпаси с темповете, изисквани от Киев, допълва Infobae.

За да се справи с този проблем и с ангажимента за удължаване на военната помощ с течение на времето, Европейската комисия замисли трифазов план миналата година. В първата страните ще трябва да осигурят 1 милиард евро боеприпаси от своите арсенали, а във втората фаза ЕС като цяло ще закупи още 1 милиард в боеприпаси за Украйна.

И накрая, европейските страни се ангажираха да разработят план за производство на един милион 155-милиметрови артилерийски снаряди в рамките на една година.

Това е меко казано амбициозен проект, не само защото в момента на стария континент се произвеждат едва 300 000 снаряда годишно, но е налице липса на квалифицирани работници на европейския пазар.

Друго предизвикателство, което възниква, е достъпът до критични суровини – алуминий, титан, барут и пропелент (диазотен оксид, бел. Критично).

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!