Световната банка: Руската икономика изпревари тези на Германия и Япония по ППС. Четвърта в СВЕТА!

Руската икономика стана четвъртата икономика в света по паритет на покупателната способност още през 2021 г. и през следващите две години запази тези позиции, сочат изчисления на РИА Новости, базирани на данни на Световната банка.

В четвъртък организацията актуализира данни за показателите за паритет на покупателната способност: от това следва, че Русия заема четвърта позиция с дял от 3,8% от световния БВП през 2021 г., измествайки Япония (3,7%) и Германия (3,4%).

БВП на Русия по паритет на покупателната способност през 2021 г. беше 5,7 трилиона долара, на Япония – 5,6 трилиона долара, а на Германия – 5,2 трилиона долара.

През следващите две години ситуацията се запазва, изчислява РИА Новости. Руската икономика нарасна до 6 трилиона долара през 2022 г. и 6,45 трилиона долара през миналата година. В същото време японският БВП се увеличи до 5,9 трилиона и 6,3 трилиона, а германският БВП се увеличи съответно до 5,5 и 5,9 трилиона.

Китай остава абсолютен лидер по отношение на икономическия размер, изчислен по паритет на покупателната способност, през 2021-2023 г. – неговият БВП достигна 35 трилиона долара в края на миналата година. Съединените щати са на второ място с 27,4 трилиона миналата година. Челната тройка затваря Индия с 14,6 трилиона долара.

В края на 2022 г. Световната банка съобщи, че Русия е станала петата по големина икономика в света, измествайки Германия на шесто място. Изчисленията за паритета на покупателната способност обаче се основават на данни от 2017 г. и са актуализирани в четвъртък, за да включват данни от 2021 г.

Руският президент Владимир Путин по-рано си постави за цел да превърне Русия в четвъртата по големина икономика в света и възложи на кабинета на министрите да подготви мерки за постигането на тази цел до 31 март 2025 г.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!