Светослав Атаджанов: Прехваленият „Железен купол” за противоракетна отбрана на Израел се оказва безполезен…

Светослав Атаджанов: Ракетна атака рано сутринта задейства сирените в Израел, изпращайки повече от 2 милиона израелци към безопасността на близките убежища. Говорител на йеменските въоръжени сили пое отговорност за ракетния удар, който беше изстрелян от континенталната част на Йемен и ракетата попадна в района на централен Израел.

Няма данни за жертви или щети. Изстрелването на хиперзвуковата ракета с голям обсег представлява значителен принос в арсенала на хусите, което заплашва драматично да повлияе на регионалния баланс на силите.

И въпреки че е твърде рано да се определи дали новият офанзивен капацитет на Йемен ще бъде достатъчен, за да промени хода на войната в Газа, заслужава да се отбележи, че техните най-съвременни балистични ракети лесно избягнаха всички най-нови системи за противовъздушна отбрана на Израел, което ги прави практически остарели само за една нощ. Накратко, Израел няма средства да се защитава срещу входящи хиперзвукови ракети земя-земя, изстреляни от Йемен.

Скоростта, с която се движат хиперзвуковите ракети, сама по себе си е чудо и обяснява защо противовъздушната отбрана на Израел не може да се справи. Експерти изчислиха, че ракетата, изстреляна срещу Израел, е летяла с 13 000 км/ч, което означава, че са били необходими само 12 минути, за да стигне от Йемен до Израел от разстояние 1267 мили.

При тази скорост радарите и прехващачите не са в състояние да открият, или свалят приближаващата се ракета. По този начин усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана на Израел – включително Iron Dome, Hetz и David’s Sling – стават безполезни.

Първите доклади показват, че Израел е изстрелял най-малко 20 противоракети, за да спре атаката, но не е успял дори да се доближи до високоскоростната хиперзвукова ракета на Йемен.

Невъзможно е да се подценява значението на това развитие за една нощ. Ако Израел няма начин да се защити срещу ракетните атаки на хусите, тогава хусите просто трябва да подобрят способността си да нанасят прецизни удари по стратегически цели, като същевременно увеличават запасите си от хиперзвукови ракети. След като постигнат тези цели, те ще бъдат в състояние да обезсърчат Израел да продължи кървавата си атака срещу Газа. (което е заявената от тях цел).

Съвсем ясно е, че Израел няма да се изложи на огромни жертви и структурно стратегическо опустошение само за да продължават да нанася максимални щети на цивилното население. Ако Ансар Аллах (известен още като „хуси”) успее да промени агрсивното поведение на Израел чрез възпиращи средства, тогава може да видим по-бърз край на конфликта. И това е резултатът, който повечето хора търсят.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува кратко изявление след инцидента, в което се казва:
„Те трябваше да знаят досега, че ще понесат висока цена за всеки опит да ни навредят“, добави той, споменавайки ответната израелската атака срещу йеменското пристанище Ходейда през юли, която последва смъртоносна атака с дронове срещу Тел Авив.

След което добави:

„Ние сме в кампания на множество фронтове срещу злата ос на Иран, която се стреми да ни унищожи.“ – CNN

Все още няма доказателства, че Иран е замесен в ракетната атака срещу Израел. Въпреки това, с рязкото засилване на битките на север през последната седмица (между Израел и Хизбула ), перспективите за по-широка регионална война продължават да растат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. КАРТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!