Сваляне на лихвите? Bank of England е на друго мнение. Очакват ли рецесия на Острова?

Банковото сити в Лондон

Bank of England замразява лихвения процент, тъй като инфлацията остава висока. 

Централната банка на Англия замрази своя основен лихвен процент в четвъртък за четвърто поредно заседание, съответствайки на политиката на Федералния резерв на САЩ, тъй като високата инфлация предотвратява съкращенията на разходите за заеми, пише France24.

На редовна политическа среща Bank of England остави лихвата си на 5,25 процента, най-високото ниво от 16 години. Управителят на институцията Андрю Бейли каза, че има „необходимост да се видят повече доказателства, че инфлацията ще спадне“ до „целта на банката от 2,0 процента и да остане там, преди да можем да намалим лихвените проценти“.

Годишната инфлация в Обединеното кралство е 4,0 процента, след като се повиши от 3,9 процента, според последните официални данни.

КритичноБГ припомня, че Bank of England повиши основния си лихвен процент ЦЕЛИ14 пъти между края на 2021 г. и втората половина на миналата година. 

Глобалният инфлационен натиск започна да се натрупва след премахването на блокировките срещу Covid. Те продължиха да скочат до небето, когато цените на енергията скочиха след нахлуването в Украйна от големия производител на петрол и газ Русия, добавя Feance24.

Bank of England прогнозира, че годишната инфлация в Обединеното кралство може да падне до 2,0 процента през пролетта, преди да се покачи отново.

„Остават съществени рискове от събитията в Близкия изток и от прекъсване на корабоплаването през Червено море“, се казва в протокола от срещата. „Очакваме инфлацията да спадне, макар и с някои неравности по пътя“, добави финансовата институция.

Контейнерните превози през Червено море са намалели с близо една трета тази година, тъй като атаките на йеменските бунтовници хути продължават, съобщи Международният валутен фонд в сряда.

Това увеличи транспортните разходи.

Винаги има рискове, които могат да променят перспективите“, каза Бейли на пресконференция. „За съжаление геополитическите рискове се засилиха след събитията в Близкия изток. Досега имаше ограничено въздействие върху цените на енергията на едро, но обемите на доставките намаляха значително по маршрутите в Червено море и… разходите за доставка се увеличиха.“ Бейли се присъедини към петима други политици, които гласуваха за запазване на лихвата непроменена, докато един призова за намаляване, а двама за повишаване на разходите по заемите.

Мудна икономика
Анализаторите казаха, че все още очакват намаляване на лихвите в Обединеното кралство тази година и вероятно най-скоро през юни. „Голяма част от по-широката икономическа картина добавя тежест към аргумента за съкращения“, каза Сузана Стрийтър, ръководител на „Финанси и пазари“ в Hargreaves Lansdown, след актуализацията на Bank of England. „Растежът е в застой и е вероятно икономиката (на Обединеното кралство) да изпадне в много лека рецесия в края на 2023 г., като компаниите и потребителите показват много повече предпазливост в разходите си.“

Икономиката на Великобритания се сви с 0,1% през третото тримесечие на миналата година. Свиване през четвъртото тримесечие би го поставило в техническа рецесия. 

От другата страна на Атлантическия океан Федералният резерв в сряда посочи, че докато се движи към намаляване на лихвите в САЩ, те вероятно няма да се случат най-рано преди май.

Това дойде, след като Федералният резерв заяви, че поддържа референтната си лихва по заеми между 5,25 и 5,50 процента, което е 23-годишен връх.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!