ИЗНЕНАДА: Сунак обяви предсрочни избори за британския парламент: „Изправени сме пред най-големите предизвикателства след Втората световна война!“

от Лазар Лазаров

Във видеообръщение към нацията британският министър-председател Риши Сунак обяви разпускането на парламента и свикване на предсрочни избори в страната за 4 юли, предаде Известия.

Министър-председателят обеща на гражданите на Обединеното кралство, че винаги ще работи за тяхната сигурност, и отново подчерта, че през следващите пет години страната ще бъде изправена пред най-големите предизвикателства в областта на сигурността след Втората световна война.

Както припомня Газета.Ру, Сунак пое премиерския пост на 25 октомври 2022 г. През това време той значително увеличи военните разходи на страната, което стана повод за критики към политиката му.

По-рано, на 6 май, стана известно, че Консервативната партия на Сунак (торите) е загубила рекорден брой места в местните съвети на изборите в Англия. Общо консерваторите загубиха 474 места, докато лейбъристите спечелиха 186, либералдемократите 104, зелените 74,  други партии – 100. По този начин консерваторите, които преди това имаха около 1 000 места в съветите на Англия, загубиха около половината. Торитата загубиха контрол над 12 съвета, докато лейбъристите спечелиха мнозинство в осем.

Също така се проведоха избори за кметове в градовете на страната, а не по-малко значима беше победата на кандидата на Лейбъристката партия Садик Хан в Лондон. Той бе преизбран за трети път за кмет на британската столица и беше подкрепен от повече от 1 милион избиратели. Консервативният опонент на Кан, Сюзън Хол, получи 813 000 гласа.

На 28 април вестник „Financial Times“ съобщи, че няколко депутати от Консервативната партия на Обединеното кралство са подготвили план, с който да се опитат да отстранят министър-председателя Риши Сунак след местните избори на 2 май. Както самите депутати са заявили пред вестника при условие за анонимност, една от точките на плана е да се съберат 52 писма от депутати от Консервативната партия, за да се гласува вот на недоверие на министър-председателя.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!