Сунак към Запада за конфискацията на руските активи: „По смело“. И даде идея как

Призова САЩ да се задействат с помощта за Киев

Британският премиер Риши Сунак призова западните страни да бъдат „по-смели“ в конфискацията на руски активи. Той написа за това в колона за The Times на 25 февруари.

Започва с това, че вземаме милиардите във вид на лихви, които генерират тези активи, и ги изпращаме в Украйна. А след това, заедно с Г-7, ние трябва да намерим законни начини да конфискуваме самите активи и да прехвърлим тези средства в Украйна“, пише Сунак.

Той също така призова Конгреса на САЩ бързо да приеме пакет от финансова и военна помощ за Украйна.

Преди ден Bloomberg написа, че международните банки призовават правителството на Обединеното кралство да разработи правни принципи, преди директно да конфискува замразените активи на Русия. Те мотивираха искането си с това, че се страхуват от реакцията на Москва на конфискацията и съдебните процедури в тази връзка. Казват, че трябва да има „форма на правна защита или механизъм за компенсация“ за руския отговор.

По-рано, на 23 февруари, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер призна, че Съединените щати и съюзниците са изправени пред трудности при конфискуването на замразени активи на Руската федерация с оглед на по-нататъшното им прехвърляне в Украйна. Съединените щати ще водят преговори за тези дейности със своите съюзници от Г-7 на международно ниво и в Конгреса на САЩ на вътрешно ниво.

Директорът по комуникациите на Международния валутен фонд (МВФ) Джули Козак предупреди на 22 февруари, че конфискацията на суверенните активи на Русия може да навреди на международната валутна система и западните страни трябва да намерят „достатъчно правни основания“, за да извършат подобна операция.

На 10 февруари руското външно министерство обеща твърд отговор на конфискацията на руски замразени активи и прехвърлянето им на Украйна. Ако това стане чрез облигации, тогава всички купувачи на такива ценни книжа „ще бъдат основни кандидати за контрамерки, включително финансови и имуществени“.

Срещата на върха на ЕС одобри предложение за използване на приходите от замразени руски активи за финансиране на Украйна на 1 февруари. Беше назовано и условие: Украйна да получи средства при спазване на демократичните норми. На следващия ден говорителят на външното министерство Мария Захарова нарече това решение банална кражба.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!