Строителството в Германия се свива главоломно!

Федералната статистическа служба на Германия Destatis публикува данни, от които става ясно, че разрешенията за строеж на нови сгради в страната за полугодието, спрямо миналата година отчита срив от 19,2%

Статистика по отношение на еднофамилни, двуфамилни и многофамилни къщи:

Издаването на документите позволяващи строителство на къщи от януари до юли 2024 г. е намаляло най-много, спрямо същия период на миналата година, за еднофамилните домове. Там свиването е с цели 28,4%.

На следващо място срив се отбелязва и при многофамилните къщи, като там понижението на издадените разрешителни е с 21,6%.

И на трето място са разрешенията за строеж на двуфамилни къщи – свиването е 14,7%.

Германската статистическа служба не уточнява, че това свиване е следствие на по-малкото подадени искания за строеж, защото тя борави със сухата материя на брой издадени разрешителни. Но проблемът е очевиден на фона на сериозните икономически проблеми, в които изпада страната.

Статистика по отношение на строителството на апартаменти: 

Срив има и по отношение на желанието на строителите да вдигат многоетажни блокове. През юли са одобрени проекти за строителството на едва 17 000 нови апартамента, което е спад с цели 19,2%, спрямо юли 2023 година, когато Германия е разрешила да се построят с над 4000 апартамента повече.

Спадът спрямо две години по-рано, т.е. съотнесен към 2022 г., е още по-главозамайващ.

Този юли са издадени с ЦЕЛИ 44,6% по-малко разрешителни за строеж на апартаменти, спрямо същия месец преди две години.

„В периода от януари до юли 2024 г. са одобрени 123 600 апартамента. Това е с 20,8% или с 32 500 апартамента по-малко от същия период на миналата година. Тези резултати включват разрешителни за строеж на апартаменти в нови жилищни и нежилищни сгради, както и на нови апартаменти в съществуващи сгради“, уточнява държавната статистика на Германия.

КритичноБГ припомня, че не само строителният бизнес изпада в сериозни затруднения в Германия. Автомобилният бранш е принуден да затваря заводи. Химическата индустрия също е на колене. Хиляяди малки фирми подават заявления за фалит. С 25% са скочили заявленията за обявяване в несъстоятелност на бизнеси в Германия. 

Германия на „левия“ Шолц бележи сериозен ръст. В ежедневните фалити на фирми!

Политиката на така наречената светофарна коалиция, предвождана от левия канцлер Олаф Шолц очевидно не бележи сериозни успехи. Затова и на последните местни избори в Тюрингия и Саксония избирателите му показаха червен картон

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пет автомобилни гиганта в Европа може да затворят скоро заводи. Кризата става все по-дълбока

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!