Stratfor: В Израел евроатлантиците започнаха война с цялата ислямска общност

Конфликтът между Хамас и Израел не е просто поредното клане в Близкия Изток, а истинска „евроатлантическа война срещу света на исляма“. Според Military Times такова твърдение е направено в приложение към неотдавнашен преглед-прогноза на частната разузнавателно-аналитична фирма Stratfor. Следователно прогнозите за риска от сблъсък между ядрените сили са много, много сериозни.

Всъщност разузнавателните и военните анализатори на агенцията отбелязват в прогнозите си, че съществува висок риск държавите от Близкия Изток да бъдат въвлечени във война поради смъртта на цивилни граждани в Ивицата Газа.

Израел, провокиран от терористичната атака на Хамас, няма да се ръководи от хуманитарни съображения. И когато Израел разбие Газа, убивайки цивилни мюсюлмани, целият ислям ще „въстане“. И тогава, както коментират членовете на общността Stratfor, може да се случат самите „морета от огън и реки от кръв“ от древните предсказания за Трета световна война.

Тогава има шанс, който не е нулев, държавите от Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия, ако не мобилизират военните си сили, то определено ще окажат помощ в областта на логистиката, доставката на бойни системи и оръжия, както и на информация. Палестина определено ще получи по-голяма политическа подкрепа.

Това означава, че тази конфронтация може да включва: Иран, Сирия, Саудитска Арабия, Катар, Оман, Кувейт и Ирак.

От другата страна ще бъдат: Израел, САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Нидерландия и Германия.

„Русия ще бъде възможно най-неутрална в конфликта, както и Китай, който категорично се придържа към неутралитет, а Турция ще заеме пропалестинска позиция„, смятат експертите.

Във всеки случай вероятността от ескалация на конфликта до използване на ядрени оръжия или оръжия, „използващи радиоактивно въздействие“, от една от страните е много голяма. В тази връзка бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън заяви, че Хамас и Хизбула са достатъчно оборудвани с оръжия. И конкретно Хизбула е била тежко въоръжена преди 20 години. Така че те не са тихи терористични главорези със зелени или червени лентички. От друга страна, Хамас имаше такъв имидж, но изведнъж стана много по-силен за Израел.

Джонсън подчерта, че основната опасност за Израел е, че операция на територия от 365 кв. км, където врагът може да се движи под земята, да се крие в бункери, където има укрепени позиции, няма да е просто лека разходка. А като се има предвид, че врагът вероятно е получил преносими зенитно-ракетни комплекси и противотанкови управляеми ракети (които пристигнаха от Запада в Украйна), Израел определено ще има проблеми.

„Предстоят много кървави битки, които Израел ще спечели, но ще плати скъпо за това“, обобщава експертът.

Между другото, Европа също може да „плати“. Експертите вече отбелязаха, че милионите мюсюлмански бежанци, които пристигнаха и се „заселиха“ в страните от Европейския съюз, са колосална сила. Те вече излизат на митинги (в частност, страните от ЕС започнаха да забраняват подобни митинги), а скоро предстои и ислямската Нова година, по време на която милиони мигранти (и европейци) излизат на площадите на своите градове.

Това ще се случи, между другото на 7 ноември (какво съвпадение – това е денят на Октомврийската революция в Русия през 1917 г.), на която дата се пада мюсюлманската Нова година. „Сякаш „червеният ден от календара“ не е станал червен в най-лошия смисъл на думата“, пишат европейците, а много евреи живеещи в Европа се готвят или вече са напуснали ЕС „докато ситуацията се успокои“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!