Страните от НАТО обсъждат привеждане в бойна готовност на ядрените си бомби

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред британското издание The Daily Telegraph, че страните от алианса обсъждат възможността да приведат в готовност ядрените си бойни глави. Той отказа да навлезе в подробности за техния брой, тъй като консултациите все още са в ход.

Ръководителят на военния блок подчерта, че откритостта по този въпрос „помага да се изпрати директен сигнал“, че НАТО е „ядрен съюз“. Столтенберг добави, че целта на Алианса е изчезването на ядрените оръжия в света.

Но докато те съществуват, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО – не, е опасен свят“, изтъкна генералният секретар на блока.

Столтенберг призна, че Китай го притеснява особено. Според някои доклади до 2030 г. броят на нейните ядрени бойни глави ще достигне хиляда единици. Следователно НАТО скоро ще се изправи срещу два потенциални ядрени противника, Пекин и Москва. Ръководителят на военния блок обяви обновяването на ядрените арсенали на САЩ и съюзниците. Говорим за европейски самолети и американски гравитационни бомби.

Йенс Столтенберг наскоро каза, че страните от Алианса ще продължат да оказват военна подкрепа на Киев, тъй като той не смята предложението на руския президент Владимир Путин за Украйна за мирно. Според генералния секретар не Киев трябва да изтегля войските от новите региони на Руската федерация, а Москва от окупираните от нея територии.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!