Страховете от рецесия в САЩ сринаха световните пазари. Случващото се напомня катастрофата от 2008 г.

В началото на търговския ден акциите в САЩ се понижиха, като водеща роля изигра технологичният Nasdaq, съобщи BBC.

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха, тъй като страховете от икономическа рецесия в САЩ нарастват

Индексът VIX – т.нар. индекс на страха на Уолстрийт – скочи до 55 пункта. За последен път той е бил на това ниво, без да броим пандемията, през 2008 г. по време на световната финансова криза.

Това се случи, след като японските акции претърпяха най-големия си дневен спад досега. Загубите се пренесоха и в Европа, въпреки че бяха по-слабо изразени.

Разочароващите данни за работните места в САЩ от петък предизвикаха разпродажби на борсите и засилиха очакванията, че американската централна банка – ФЕД ще намали лихвените проценти.

Преди малко индексът Dow Jones, включващ 30-те най-големи американски компании, търгувани на борсата, се понижи с цели 2,29 %.

По-широкообхватният S&P 500 загуби 3 %, а технологичният Nasdaq се понижи с 3,5 %.

Акциите остават нестабилни и на други места. Френският Cac 40, лондонският FTSE 100 и германският Dax се понижиха с между 1,8 % и 2,2 % в следобедната търговия.

„Потъване“ се регистрира в момента на Атинската фондова борса, като общият индекс отстъпи до нива от 5% и под 1400 пункта след глобалната разпродажба, започнала през последните дни под влияние на страха от голяма икономическа рецесия в САЩ, пише гръцкият портал Pronews.

Всичко, което се случва на капиталовите пазари в момента, напомня за катастрофата от 2008 г., която доведе Барак Обама на власт и промени курса на САЩ към програма за събуждане, далеч от ценностите и идеалите на Свободния свят.

Рецесия, за която pronews, е предупреждавал многократно, тъй като администрацията на Байдън увеличи дълга на САЩ до плашеща степен, поставяи под съмнение неговото обслужване.

Към това се прибавя и фактът, че страните от групата БРИКС+ бързо прилагат програми за дедоларизиране на търговията си и създаване на собствени банкови платежни системи, което създава мрачни перспективи за икономиката на САЩ.

Първопричината за всичко това е нищо повече и нищо по-малко от „последиците“ от войната в Украйна, заради санкциите срещу Русия, икономическата подкрепа за Украйна от страна на Запада и икономическата война между Русия-Беларус и Запада, пише изданието.

Но също така и страхът от „крайности“ в Близкия изток, като Иран заяви, че „този път нападението ни срещу Израел няма да бъде като предишното“, което означава, че ще се стреми към максимален ефект срещу Тел Авив, а не към безболезнена бомбардировка с цел политическа сензация.

Войната в Украйна предизвика недостиг на горива, суровини и стоки, но също така и повишената вероятност от началото на нов непредвидим общ конфликт в Близкия изток, тъй като се очаква ирански удар срещу Израел, може би в следващите няколко часа.

В следващите 24 часа ще се види дали става дума за „сплескване“ на „балона“ или наистина навлизаме в период на световна рецесия, заключва изданието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!