Стоят ли САЩ зад опита за военен преврат в Боливия и коя може да е причината?

Егор Лидовской, Известия

Възможно е САЩ да стоят зад опита за военен преврат в Боливия, недоволни от сближаването на страната със страните от БРИКС. Това заяви пред „Известия“ Егор Лидовской, генерален директор на Латиноамериканския център „Уго Чавес“ в четвъртък, 27 юни. Той отбеляза, че е твърде рано да се нарече ситуацията в Боливия държавен преврат.

Експертът припомни, че е важно да се има предвид изобилието на литий в Боливия, който се е превърнал в т.нар. бял петрол в съвременните реалности на развитие на екологичен транспорт и технологии.

Освен това посещението на президента на страната Луис Арсе на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където бяха сключени изгодни за Русия договори, не може да остане незабелязано от Вашингтон. Не може да мине покрай интересите на САЩ в Латинска Америка.

„Те [САЩ] смятат, че това е техният заден двор, че всичко трябва да им принадлежи. Всъщност в Боливия вече е имало държавен преврат с участието на военните, това беше през 2019 г. Превратът беше много кървав и там на власт дойдоха абсолютни фашисти, а Боливия беше изолирана. <…> Щатите не се отказват от опитите си да разколебаят Боливия“, заяви Лидовской.

Експертът подчерта, че латиноамериканските държави често са страдали от държавни преврати и се опитват да сведат до минимум вероятността те да се повторят.

26 юни бе съобщено, че Луис Арсе е заявил, че в Боливия съществува заплаха от държавен преврат. Видеоматериал, публикуван от боливийската телевизия, показва как БТР блъска портите на главния вход на президентския дворец в Ла Пас. Боливийският лидер предупреди, че в столицата има „нередовно“ разполагане на войски.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!