Поголовни арести заради пропалестинските протести в университетите в САЩ и Канада

от Лазар Лазаров

Студенти в десетки университети в САЩ и Канада продължават да протестират за човешките права на палестинците след месеци на война в Ивицата  Газа, пише американският телевизионен канал NBC News.

Отбелязва се, че повечето студентски организации, участващи в протести и лагери в университетските кампуси, имат сходни искания към администрациите си, включително отчуждаване на средства от компании, които биха могли да се възползват от войната, и прозрачност по отношение на това къде инвестират парите си.

Много университети заявиха, че подкрепят свободата на словото и ще позволят протести в кампусите, но лагерите нарушават университетската им политика.

Съобщава се, че в събота десетки хора бяха арестувани в колежи, в които се проведоха акции срещу лагерите, включително в Североизточния университет в Бостън, където бяха задържани около 100 души.

В неделя избухнаха сблъсъци между пропалестински протестиращи и произраелски контрапротестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).  Не се съобщава за арести или наранявания, след като членове и поддръжници на произраелската група „Stand With Us“ се събраха в кампуса и в крайна сметка влязоха в сблъсък с пропалестински протестиращи в техния разрастващ се лагер. Съоснователят на Stand With Us Роз Ротщайн заяви в социалната медийна платформа X, че 1000 души са се присъединили към контрапротеста.

„С разбито сърце съобщаваме, че днес избухнаха физически сблъсъци между демонстрантите“, заяви в изявление заместник-ректорът на UCLA по стратегическите комуникации Мери Осако.

Джоел Къран, старши заместник-ректор по комуникациите на Университета на Южна Калифорния, заяви, че собствеността на кампуса, включително статуята на Томи Троян, е била вандализирана в събота от лица, които са част от групата, която е продължила „да лагерува незаконно в нашия кампус“. „Въпреки многократните предупреждения, тази група също така продължава да нарушава дейността на кампуса ни и да тормози студенти и други, в нарушение на редица политики на университета“, отбеляза Къран, като добави: „Въпреки че университетът напълно подкрепя свободата на изразяване, тези актове на вандализъм и тормоз са абсолютно неприемливи и няма да бъдат толерирани.“

Къран не уточни какви са актовете на тормоз, за които се твърди, че са извършени от групата. Той заяви, че протестиращите са отказали „многобройните опити“ на ректора Карол Фолт да се срещне с тях. Полицейското управление на Лос Анджелис съобщи, че никой не е бил арестуван по време на протест в кампуса в събота вечерта.

Видеозапис от изминалата седмица показва как полицаи в защитно облекло се придвижват по алеята Бойлстън Плейс в кампуса на колежа Емерсън, където е организиран лагер. В резултат на това, според изявлението на ректора Джей Бернхард, бяха арестувани общо 118 протестиращи.

Според изявление на ректора Трой Пайно общо 12 души, включително девет студенти, бяха арестувани за нахлуване в събота, след като Университетът на Мери Вашингтон във Вирджиния забрани разполагането на лагер в кампуса, тъй като организаторите приканваха  външни лица да се присъединят към тях.

Около 100 души бяха задържани по време на пропалестински протест в кампуса на Североизточния университет в Бостън в събота сутринта, твърдят служители на университета.

В Щатския университет на Аризона 72 души бяха арестувани в петък и обвинени в незаконно преминаване на територията на университета, свързано с изграждането на лагер, съобщи говорител на университета. Висшето училището заяви, че лагерът е създаден предимно от хора, които не са студенти, преподаватели или служители, и че те са отказали да се разпръснат, след като са получили такава инструкции. От 72-ма арестувани само 15 са били студенти, твърди университетът.

Във Вашингтонския университет в Сейнт Луис бяха извършени повече от 80 ареста в събота, след като група студенти, служители и други, които не са свързани с кампуса, отказаха да напуснат, след като опънаха палатки и призоваха други да се присъединят към протеста им, се казва в изявление на университета.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!